Într-o vreme de iarnă autentică, prin ninsoare, sute de voluntari turci s-au strâns în Istanbul pentru a colecta și distribui ajutoare pentru victimele cutremurului devastator din 6 februarie. Cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter și cu zeci de replici, seismul a lăsat mii de oameni din estul Turciei fără adăposturi, fără electricitate și fără căldură.
Voluntarii lucrează zi și noapte
„Voluntarii au organizat centre de colectare în campusuri universitare, în clădiri ale municipalității din Istanbul, în teatre sau la centre de dans. Dar același lucru se întâmplă în toate marile orașe, pentru că aici au loc multe cutremure și oamenii sunt obișnuiți să ajute, nu trebuie să vină cineva să le spună ce să facă”, declară pentru Libertatea o profesoară din Istanbul și unul dintre voluntari.
Fiecare se implică după posibilități, explică femeia. Unii donează bani, alții obiecte, iar cei în putere se oferă voluntar să organizeze și să distribuie lucrurile colectate. Se lucrează nonstop, unii împachetează, alții sortează lucrurile care vin încontinuu. Din când în când, cetățenii trec pe la voluntari să le lase ceva de mâncare sau o băutură caldă.
În centre este de-a dreptul un furnicar, zeci de oameni cară cutii deasupra capetelor, le sortează și apoi le aranjează pentru transport. Din clădiri și până la camioane s-au făcut lanțuri umane, care dau din mână în mână produsele.
Nu au electricitate, gaz și temperaturile sunt cu minus
„E nevoie de încălțăminte, de haine, de scutece și de medicamente, de pături și de conserve de mâncare. Oamenii nu pot mânca altceva, neavând electricitate și gaz. În plus, e foarte frig la noi. Ninge și sunt minus două grade. Noaptea, temperatura ajunge până la minus 4 – minus 5 grade”, explică românca.
Românca povestește că aceia care nu au posibilitatea să ajungă la centrele de colectare scriu pe rețelele sociale și cineva vine cu o mașină să ridice donațiile.
Toate donațiile sunt coordonate de instituții precum Crucea Roșie din Turcia (Kızılay), Ministerul de Interne (prin Autoritatea pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență) și armata. Însă, spune femeia, există și factori ai societății civile în jurul cărora gravitează astfel de centre de voluntariat.
„Având în vedere situația politică din Turcia, există această ruptură: o parte dintre oameni are încredere să doneze la autoritățile statului, în vreme ce alții, care contestă actualul guvern, preferă să ajute prin intermediul unor celebrități”, spune românca.
Două astfel de personaje sunt actorul Mert Firat, cunoscut pentru rolul avut în serialul „1001 de nopți”, și cântărețul Haluk Levent, ambii fiind la conducerea unor ONG-uri care ajută sinistrații.