„Părinții mei i-au arătat recent bunicii mele câteva poze. „Uau, unde ai făcut pozele? Foarte frumoase, Bianca, ce frumos ai ieșit!” Și tata i-a zis: nu e Bianca, e altă fată!”, povestește Bianca. De la 3.400 de kilometri distanță, și Lana se miră de cât de des e confundată:
„Într-o zi mama era pe contul ei de Instagram și m-a întrebat când am făcut asta. I-am spus: mamă, eu nu cânt. Nu sunt eu aici. Și ea: serios, nu ești tu? Și eu: nu-ți cunoști propria fiică? A crezut că sunt eu pe scenă cântând. Era Bianca”.
Din clipa în care a cunoscut-o pe Bianca și a aflat că are o sosie, Alexandra Danciu, o tânără româncă din Marea Britanie, a știut că trebuie să spună povestea lor într-un scurtmetraj, pentru proiectul ei online Freedom Station. I-a luat un an să pună la punct toate detaliile, să facă interviurile cu fetele, să meargă în România și în Dubai, dar a reușit.
Care sunt șansele?
„Sunt puține șansele ca două persoane să arată atât de similar și să se și găsească. Acuma se vorbește despre faptul că toți am avea o copie. Am văzut alte povești pe internet, dar niciodată persoane din țări diferite. Cred că subiectul reprezintă o curiozitate și ne face să ne gândim dacă oare există cineva care seamănă cu mine, are ochii mamei și buzele tatei și cu toate astea locuiește într-o altă țară?”, povestește Alexandra.
Un studiu realizat acum cinci de cercetătorii australieni zice că există o șansă la 135 să existe două persoane identice în lume. Cu toate acestea, posibilitatea ca o persoană să fie complet identică cu o alta, să aibă aceleași trăsături faciale, este una la un trilion, notează Science Alert.
Știa că nu poate să spună această poveste fără să facă posibilă întâlnirea dintre cele două fete. Și asta s-a întâmplat anul trecut, în vară. Bianca, o tânără de 18 ani care se pregătește acum pentru bacalaureat și Lana, o tânără de 25 de ani, care deja are o carieră importantă ca model, s-au întâlnit pe o plajă din Dubai și s-au privit ca într-o oglindă.
Bianca este româncă, Lana palestiniano-siriancă. Pe cât de multe lucruri le despart, pe atât le unesc înfățișarea și pasiunile. „Lana nu îmi seamănă doar la înfățișare, avem același vibe, iubim arta și avem aceeași perspectivă asupra lumii: tot ce e frumos trebuie transformat în artă. Și cred că asta s-a întamplat și cu întâlnirea noastră. Documentarul Freedom Station transmite perfect emoția momentului și relația dintre noi. Prietenii îmi spun că au remarcat faptul că avem, în unele situații, aceleași gesturi”, a povestit Bianca, pentru Libertatea.
O întâlnire cu sacrificii
Ca să poată face posibilă întâlnirea lor, pentru că Alexandra credea atât de mult în poveste, și-a dat demisia de la jobul pe care îl avea la o școală din Londra, și cu toți banii economisiți a plecat în Dubai.
„A fost foarte emoționantă întâlnirea lor. A fost emoționant și pentru mine. Te uiți să vezi ce își spun prima dată doi oameni care aproape că se văd ca într-o oglindă. A fost frumoasă îmbrățișarea lor și a venit natural. Ce mi se pare uimitor e că trăiesc pe continente diferite, țări diferite, au religii diferite, culturi diferite. Dar au stilul de viață asemănător, vârstele similare, pasiunea lor pentru artă este al doilea punct care a făcut să fie povestea mai aparte”, spune Alexandra Danciu.
Bianca crede însă că întâlnirea cu dublura ei nu a fost deloc întâmplătoare. Cele două au rămas prietene, se urmăresc pe rețelele de socializare și vorbesc periodic.
„A fost ireal. Ca un vis. E greu de crezut că, printre atâtea milioane de oameni există cineva cu înfățișarea ta. Dar e și mai greu de crezut că îl poți găsi. Să îl și întâlnești e deja de-a dreptul magic. Mă bucur mult că am întâlnit-o pe Alexandra, care m-a încurajat să cred că totul este posibil. Și care a făcut ca întâlnirea să fie posibilă. N-am spus lumii înainte să apară documentarul că am fost în Dubai să îmi întâlnesc sosia, fiindcă nu cred că m-ar fi crezut cineva. Încă primesc mesaje de la oameni, care-mi spun că sunt extrem de norocoasă. Eu cred ca e mai mult de atât.”