În fiecare zi, de la ora 12.00 la 19.00, Silvia* devenea o statuie vivantă. Era forţată să îmbrace un costum şi apoi să rămână încremenită pe trotuar, în faţa tavernelor din staţiunea grecească Paralia Katerini. Privea doar spre cutia în care turiştii îi aruncau câte o monedă şi, preţ de şapte ceasuri, ea nu avea voie să se miște şi nici să bea apă sau să mănânce.
„Nu știu ce făceau Lily și Maria Grancea în timp ce eu făceam pe statuia”, le-a declarat tânăra anchetatorilor.
„Lily” era bulgarul Lilyan Ivanov Zhelyazkov. Pe contul lui de Facebook, poliţiştii de la combaterea crimei organizate au descoperit o poză făcută pe stradă, cu „o persoană costumată în bătrân, care face pe statuia şi are în fața sa o cutie pentru bani”. Lângă cerşetor, băieţelul traficantului stătea la pozat, aşa cum erau aşezaţi copiii, pe vremuri, lângă urşii împăiaţi.
Măritată după voia părinţilor
Silvia a crescut în oraşul în care în fiecare iarnă ningea cu fulgi negri. În Copşa Mică, din cauza poluării crescute cu metale grele, mulţi copii au venit pe lume în anii 90 cu anemii severe şi cu retard în dezvoltare.
La 23 de ani, Silvia arăta şi gândea ca un copil. Fusese diagnosticată cu „intelect liminar, la limita retardului mintal ușor”, iar când părinţii ei au anunţat-o că trebuie să se mărite, fata s-a supus.
Tatăl ei, un om sărac, convertit la cultul penticostal, chiar a crezut că astfel îi va schimba viaţa în bine şi, în primăvara anului 2015, el s-a înţeles cu Maria Grancea şi cu Petru Ciurar să le-o dea pe Silvia drept noră pentru fiul lor care avea doar 17 ani.
Fata a mers în casa socrilor din Micăsasa, o comună aflată la 20 km de Copşa Mică, dar după an ea a fugit de acolo, acasă.
Grancea şi Ciurar au venit după ea cu o maşină condusă de bulgarul Zhelyazkov, pe care l-au prezentat ca fiind şoferul lor. I-au zis părinţilor Silviei că o vor duce în Grecia, de unde ea se va întoarce vindecată de sărăcie, „cu haine scumpe, cu cercei şi cu ghiuluri”. Şi fata le-a fost dată din nou, pe încredere.
Cerşit clasic sau prin metoda Mickey Mouse
Era iunie 2016. În Grecia, socrii Silviei locuiau într-un apartament închiriat din Salonic. Petru Ciurar avea 35 de ani, iar concubina lui, Maria Grancea – 32 de ani. „Făceam și noi un ban acolo, în sensul de a munci și a cerși, nu să furăm sau să dăm în cap la cineva”, a declarat Ciurar în anchetă.
Eu mă îmbrăcam în Mickey Mouse și mergeam prin stațiuni sau în Salonic și primeam bani pentru lucrul ăsta.
Declaraţia lui Petru Ciurar, din dosarul penal:
Le trimitea la cerşit şi pe fetiţele lui, care aveau 11 şi 12 ani, iar după ce Silvia a ajuns în Salonic, a fost scoasă imediat pe stradă. Fata se trezea dis-de-dimineață şi, alături de cele două copile, mergea cu autobuzul până la o biserică sau în fața unui magazin, unde stătea cu mâna întinsă până seara.
„Am fost de acord să fac asta pentru că mi-era frică de Ciurar”, spune Silvia. El îl confisca toţi bani primiţi, între 10 şi 20 de euro pe zi, şi n-o să lăsa pe Silvia să vorbească la telefon cu tatăl ei, decât de faţă cu el.
M-a amenințat că, dacă îi voi spune tatălui meu că nu mi-e bine, mă duce în pădure și mă omoară.
Declaraţia victimei, din dosarul penal:
În iulie 2016, Ciurar şi soţia lui au fost depistaţi într-o piaţă din Kallikrateia şi duşi la poliţie. Cu ei era şi fiul lor de 2 ani şi, temându-se că autorităţile elene le-ar putea lua copilul, peste câteva zile Ciurar s-a suit cu el într-un autocar şi s-a întors în ţară.
Mutată, prin Bulgaria, în Suedia
Stăpână peste Silvia a rămas Maria Grancea. Ea era nemulţumită de câți bani făcea fata din cerșit, aşa că s-a gândit să-i schimbe povestea din spatele mâinii întinse: a costumat-o în statuie şi a dus-o în staţiunile unde veneau turişti cu bani. Cum nu avea maşină pentru transport, traficanta a apelat la ajutorul noul ei iubit, Lilyan Zhelyazkov, zis Lily. Bărbatul avea 42 de ani şi fusese condamnat în Bulgaria pentru furt și tâlhărie.
Silvia nu ştie câţi bani aduna în timp ce „făcea pe statuia”, pentru că soacra ei sau bulgarul veneau şi luau bacnotele, imediat ce ele se adunau în cutie.
Mă simţeam rău. Plângeam mereu, mă durea burta și nu aveam chef să fac nimica şi le spuneam că nu vreau să merg la cerșit, dar ei ziceau că trebuie, ca să fac bani pentru mâncare, să am ce mânca. Mă luau pe sus, mă băgau în mașină și mă duceau să cerșesc.
Declaraţia victimei, din dosarul penal:
În septembrie, când numărul turiştilor a scăzut, fata a fost obligată să cerșească iar în Salonic, iar la sfârşitul lunii, Grancea a anunţat-o că se vor întoarce acasă, în România. Însă cei doi traficanţi au dus-o pe Silvia în Bulgaria, iar pe 11 octombrie 2016 au urcat cu ea în avionul ce zbura din Sofia spre Malmo.
Vândută pe-o maşină
În Suedia, fata a fost dusă într-o casă izolată, aflată într-o pădure de la marginea oraşului Göteborg. Locuia acolo împreună cu surorile mai mari ale bulgarului, Ruzi şi Grafiţa.
Grafiţa a şi cumpărat-o, la un moment dat, pe fata din Copşa Mică şi a dat la schimb o maşină pentru ea, dar a anulat tranzacţia atunci când a aflat că „marfa” era nora lui Grancea, şi nu fiica ei, aşa cum i se spusese.
În timpul zilei, Grancea şi Lily o puneau pe Silvia să cerşească în zona supermarketurilor din Göteborg, iar seara o duceau în camere de hotel şi la adrese private, unde o obligau să se prostitueze.
Amândoi m-au amenințat cu pistolul și mi-au spus să nu fug, că mă prind și mă omoară.
Declaraţia victimei, din dosarul penal:
Tot sub ameninţarea pistolului, bărbatul din Bulgaria a obligat-o pe tânăra traficată să întrețină relații sexuale cu el.
Silvia încerca să ascundă din bani, ca să-şi poată plăti un bilet cu care să se întoarcă acasă, dar Lily și Grancea o controlau de fiecare dată şi o loveau, când vedeau că vrea să-i păcălească. „Îmi spuneau să nu mai ascund bani de ei, că n-o să mai ajung niciodată acasă, pentru că trebuie să stau acolo şi să cerșesc pentru ei”, mărturiseşte fata.
Cine a salvat-o pe Silvia
Salvarea fetei a venit de la Ruzi, cealaltă soră a bulgarului. Într-o zi, la rugămintea Silviei, ea l-a sunat pe tatăl acesteia şi i-a zis despre abuzurile la care era supusă fiica lui, apoi i-a promis că va încerca să o ducă pe Silvia la Ambasada României.
În noiembrie 2016, fata a încercat să se sinucidă. Ruzi a găsit-o, a urcat-o repede în maşină şi a mers cu ea la serviciile sociale din Göteborg. După ce şi-a revenit, Silvia acuza dureri corporale și pierderea părului, iar cei de la serviciile sociale au identificat astfel reacțiile la evenimente traumatice.
Era într-o stare emoțională foarte proastă și a încercat să se sinucidă, ca urmare a abuzurilor la care a fost supusă, fiind forțată să cerșească, abuzată și violată.
Raportul Organizației Internaționale pentru Migrație:
În Planul de Sprijin pentru Reintegrare (MIMOSA) întocmit de cei de la Organizația Internațională pentru Migrație se precizează că Silvia „a solicitat sprijin în efectuarea unei sesizări către poliție la întoarcerea în România, precum și ajutor medical și psihologic”.
Căutat pentru a fi arestat şi apoi eliberat
Pe 2 februarie 2017, DIICOT a deschis un dosar penal. Mai târziu, au fost emise trei Ordine Europene de Anchetă, către Suedia, Grecia și Bulgaria, iar poliţiile din aceste state au adunat şi le-au furnizat celor din România toate informaţiile necesare.
Ancheta a durat fix trei ani. Petru Ciurar, cel care a traficat-o primul pe Silvia în Grecia, a încheiat un acord de recunoaştere a faptei cu procurorii, iar în ianuarie 2020 el a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare.
Pe 12 februarie 2020, au fost trimişi în judecată ceilalţi doi traficanţi: Maria Grancea şi Lilyan Ivanov Zhelyazkov. Românca era plasată în arest la domiciliu, iar pentru bulgarul care s-a sustras de la cercetări, s-a cerut mandat de arestare, în lipsă.
Zhelyazkov a fost arestat în august 2020, dar el nu a rămas închis pentru multă vreme, căci la 22 octombrie, Tribunalul Sibiu a decis să-i condamne pe traficanţi la câte 3 ani cu suspendare.
Amândoi au fost obligaţi să presteze câte 120 de zile de muncă în folosul comunităţi, iar bulgarul căutat luni la rând pentru a fi arestat a fost trimis să lucreze la Primăria Sibiu sau la Complexul Muzeal Astra.
În plină anchetă, victima a fost din nou traficată
Judecătoarea Elena Boca a apreciat că „este justificată suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei”, pentru că a existat o singură victimă a traficului, care a fost exploatată pentru „o perioadă redusă în timp (iunie – noiembrie 2016)”.
La proces, Silvia a cerut 5.000 de euro – daune morale. Judecătoarea, în motivarea deciziei redactate luna trecută, menţiona că „suma solicitată nu este prea mare, având în vedere consecințele negative suferite în plan fizic și psihic”, dar, la final, ea a admis ca victima să primească doar 2.000 euro.
DIICOT a atacat decizia Tribunalului Sibiu, iar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Alba Iulia.
a cheltuit statul român până acum, cu anchetarea şi judecarea traficanţilor condamnaţi cu suspendare.
După ce a fost repatriată din Suedia, Silvia a fost atât de bine ajutată de autorităţile de la noi încât, în perioada martie – iunie 2018, atunci când cercetările DIICOT erau în toi, ea a fost victima unei alte infracțiuni de trafic de persoane, pe teritoriul Germaniei. Cazul e anchetat de autoritățile germane, „care s-au sesizat în același timp cu autoritățile române pentru această faptă și în favoarea cărora s-a dispus preluarea procedurilor”, se precizează în rechizitoriul DIICOT.
*Am folosit un nume fictiv pentru a proteja identitatea reală a victimei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro