În interviul acordat pe o rețea de socializare, românca a spus că în Kabul „sunt femei mai puţine pe stradă, dar nu sunt semne de agresiune”.
„În ceea ce priveşte munca femeilor, este nesiguranţă şi lipsă de claritate. Unele femei au fost chemate la muncă, altora le-a fost interzis să vină până când nu e o directivă clară de la leadership”, spune ea.
Românca a descris atmosfera din oraș, precizând că marea majoritate a magazinelor sunt deschise, iar internetul funcționează. „Sunt oameni terifiaţi şi şocaţi, alţii (majoritatea) îşi văd de treabă”, a mai transmis românca.
„Îngrijorarea cea mai mare este de natură economică – băncile nu lucrează încă, sunt raportate dispariţii de bani cash, sunt semnale îngrijorătoare că fondurile străine, dar şi transferurile de bani deja alocaţi sunt sistate”, a relatat femeia pentru Mediafax.
„Mă simt în siguranţă unde sunt”
Românca a precizat că nu va părăsi capitala Afganistanului pentru că deocamdată „nu este absolut nevoie”.
„Nu vreau să plec până nu e absolut nevoie să plec. Mă simt în siguranţă unde sunt. Aeroportul e oricum o capcană acum de unde nu ştiu dacă aş ieşi în viaţă şi cred, fără să fiu eu însămi prea importantă, că prezenţa în continuare a internaţionalilor în ţară este foarte importantă pentru susţinerea moralului colegilor noştri afgani”, a precizat femeia.
Aceasta a menționat că nu a fost legitimată pe stradă, „dar asta nu e ieşit din comun” și a susținut că „forţele fostului guvern afgan cereau frecvent paşaportul la check-point-uri, deci nu văd de ce ar fi diferit”.
„Presa afgană preia mult din presa internaţională”
Întrebată dacă sunt restricții de circulație în Kabul și care este atmosfera după ce talibanii au cucerit orașul, aceasta a răspuns că „sunt puţini talibani prin oraş în zona mea, ceva mai mulţi în jurul Zonei Verzi şi spre periferii”.
Presa afgană preia mult din presa internaţională. În general, panică şi scene de groază.
Româncă aflată la Kabul:
„Mă încearcă o depresie cum n-am mai simţit”
Femeia care lucrează de 7 ani în Kabul s-a declarat îngrijorată de „panica generală şi poziţia comunităţii internaţionale”.
„Mă încearcă o depresie cum n-am mai simţit. Văd speranţă în conducerile unor organizaţii care doresc să continue, însă sunt furioasă pentru impedimentele birocratice pe care le întâmpină din partea comunităţii internaţionale, în principal – nu bani, aeroport blocat, nu flexibilitate pentru transferul de bani în afara sistemului bancar, care nu merge”, a mai spus femeia, care lucrează la un ONG.
Talibanii au ocupat în urmă cu exact o săptămână, pe 15 august, capitala afgană Kabul, după ce în numai zece zile au cucerit toate orașele importante din țară.