„La ora 4.17 dormeam, cutremurul a fost atât de puternic, încât ușa din sufragerie s-a închis de la sine, iar lustra se balansa atât de tare că lovea tavanul. Stăteam în pat cu soțul meu și el îmi spunea: o să treacă!”, mărturisește româncă din Adana, oraș aflat la puțin peste 200 de kilometri de provincia Gaziantep. „Cred că de șoc nu am putut să ne ridicăm din pat, în primă fază”, mărturisește femeia.

Crăpăturile care au apărut în pereții casei familiei Günsel, în urma cutremurului

912 persoane și-au pierdut viața în Turcia în urma cutremurului de 7,8 grade din această dimineață, a anunțat președintele turc Recep Erdogan, citat de BBC. Cutremurul a făcut victime și în Siria, unde sute de persoane au murit și alte sute sunt rănite. Bilanțul este în continuă creștere.

Originară din București, Ana Maria Günsel locuiește de 32 de ani în Turcia, este lector la Facultatea de Pedagogie a Universității Cukurova și translator autorizat româno-turcă.  

„Tot orașul a fost pe străzi”

„Nu am apucat să ieșim din casă până la a doua replică, de 6,7 grade pe scara Richter. Acum s-au mai rărit și le-a scăzut magnitudinea, nu le-am mai resimțit, dar le urmăresc pe o aplicație”, explica românca în discuția la telefon cu ziarul. Se întâmpla înainte de noul cutremur.  

Începând cu ora 13.25 (12.25 în România), în zona unde a avut loc cutremurul de 7,8 grade de dimineață s-a produs un alt seism foarte puternic, de 7,5 grade pe scara Richter. El a fost resimțit în multe orașe din Turcia, inclusiv în Adana, oraș cu 1,7 milioane de locuitori.

Clădiri dărâmate în Adana. Foto: Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Ana Maria Günsel spune că ea și soțul ei sunt norocoși, trăiesc într-un cartier rezidențial, „cu blocuri zdravene”, care nu se află în centrul orașului, acolo unde peste 16 clădiri s-au prăbușit. Echipele de salvare și voluntarii caută supraviețuitori între dărâmături după prăbușirea unor blocuri de 14 și 17 etaje. 

În cele 10 provincii afectate, bilanțul depășește o mie de clădiri dărâmate. 

Am plecat din casă, după a doua replică, am luat mașina și am parcat-o într-un loc fără clădiri. În principiu, tot orașul a fost pe străzi încă de dimineață. Aici e frig și plouă. În alte zone, ninge și e mult mai frig.

Româncă în Adana, oraș lovit de cutremur:

Până acum au avut loc 70 de replici seismice, 18 dintre ele având peste 4 grade, anunță autoritățile turce. 

„Toți românii din comunitatea noastră sunt în siguranță”

Orașul este aproape blocat, multe drumuri sunt închise, școlile și universitățile au fost de asemenea închise astăzi. „Magazinele din zona în care mergem de obicei la cumpărături erau închise, doar la benzinărie era deschis”, povestește Ana Maria Günsel.

Românca spune însă că, în ciuda cutremurului foarte puternic și a panicii ulterioare, curentul electric nu a picat, telefoanele nu și-au pierdut semnalul și a putut comunica pe internet cu prietenii și rudele. 

„Suntem în jur de 10-15 români într-o comunitate mică din Adana și toți cei cu care am vorbit, până la ora 6 dimineața, erau în siguranță”, transmite Ana Maria Günsel. 

Geanta cu biscuiți, apă și acte

Spune că autoritățile turce s-au mobilizat rapid și că publicul a primit informații în foarte scurt timp de la cutremur. „Am ascultat totul la radio, după ce am ieșit afară din case. Până la ora 5 știam exact ce s-a întâmplat. Este alarmă de gradul patru, nu am auzit niciodată de așa ceva aici”. Românca a trăit și alte cutremure în Turcia, pe cel din 1998, dar „acela nu s-a resimțit la fel de puternic nici de departe”. Seismul de atunci a înregistrat 6,3 grade pe scara Richter. 

Supraviețuitor care a fost găsit între dărâmăturile unei clădiri din Adana, Turcia. Clip trimis de Ana Maria Günsel

Zona în care locuiește românca este cunoscută însă ca fiind una riscantă din punct de vedere seismologic. „Avem obiceiul să avem o geantă pregătită cu apă, biscuiți și acte”, spune ea. 

„Ne-am speriat foarte tare. Nu am mai trăit așa ceva”, încheie românca discuția, chiar în momentul în care aceasta se întorcea în casă. „Aici suntem încă bine, în alte provincii e prăpăd”.

Cartier în Adana, Turcia, după cutremur. Foto: Eren Bozkurt / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

 
 

Urmărește-ne pe Google News