Autoritățile din Marea Britanie desfășoară o amplă campanie împotriva sclaviei moderne, informează Reuters. Poliția de Frotieră a anunțat, joi, că peste 300 de persoane, care au zburat la Glasgow, cel mai mare oraș din Scoția, au fost interogate, pentru a combate rețelele de traficanți care vând persoane în bordeluri.
Potrivit autorităților britanice, peste 80 la sută din cele 300 de persoane interogate provin din România. Dintre acestea 50 erau bărbați, susțin polițiștii de frontieră.
Aproape 100 de persoane nu au fost lăsate să intre în Scoția și au fost trimise înapoi în România.
Tot mai multe românce suspectate de prostituție în Scoția sunt prinse de Poliție
Polițiștii de Frontieră au menționat că multe dintre tinere nu știau că vor fi vândute ca prostituate de traficanții de ființe umane.
„Deseori aceste femei sunt obligate să urmeze aceste stil de viață împotriva voinței lor și sunt expuse la violență și intimidare de către bandele care le-au adus aici. Sunt lipsite de putere”, a declarat Gordon Summers, director adjunct al Poliției de Frontieră, unitate care face parte din Ministerul de Interne, pentru sursa citată.
Printre victime s-a aflat și o fată de 18 ani care tocmai renunțase la școală. Nu avea bani și credea că va ajunge să lucreze într-un hotel din Edinburgh, capitala Scoției.
„Este vorba de salvarea tinerilor femei și bărbați vulnerabili, care sunt traficați și exploatați, precum și de protejarea comunităților”, a precizat Summers.
Premierul britanic Theresa May a anunțat, în octombrie, că va spori acțiunile în vederea eradicării sclaviei moderne. Flagelul afectează aproape 46 de milioane de persoane în întreaga lume, iar traficanții de ființe umane ar obține în fiecare an profituri ilegale de 150 de miliarde de dolari.
Marea Britanie a adoptat în 2015 o lege împotriva sclaviei moderne pentru a-i combate pe traficanți. Inculparea acestora se dovedește a fi dificilă deoarece victimele, care sunt obligate să se prostitueze, se tem să vorbească.
Poliția a făcut descinderi în trei restaurante chinezești și în locuința unor suspecți din apropiere de Birmingham, în centrul Angliei. Acolo au descoperit 20 de bărbați care locuiau în condiții precare și care ar fi fost victime ale traficului de ființe umane.
Majoritatea victimelor erau din Slovacia și din România, a menționat un purtător de cuvânt al Poliției. În acest caz, un bărbat și o femeie din Slovacia au fost arestați, fiind suspectați de trafic de persoane.
Fenomenul traficului de ființe umane a luat amploare în Marea Britanie, unde ar exista 13.000 de victime ale muncii forțate, exploatării sexuale și sclaviei domestice. Cel puțin asta rezultă din estimările Agenției Naționale de Combatere a Criminalității.
Tot mai multe românce ajung să practice prostituția în Marea Britanie. Jurnaliștii BBC au realizat un reportaj despre femeile din România care au ajuns victimele traficanților de persoane și au fost obligate să se prostitueze în țări din Europa. Britanicii au vorbit cu mai multe tinere, care au ajuns în mâinile proxeneților.
Investigația jurnalistică „Oameni de vânzare” a scos la iveală că femei din România și Slovacia sunt atrase în Scoția, cu promisiunea unor locuri de muncă bine plătite, însă ajung să se căsătorească, cel puțin pe hârtie, cu bărbați din Pakistan, care vor să obțină drept de rezidență în Regat.
Citește și FOTO | Drama unei femei bolnave de elefantiazis. Piciorul ei a ajuns să cântărească 60 de kilograme