Opt din cei 405 ”Dragoni Transilvani” care au desfasurat misiuni in Irak au fost femei. Fie ca au fost luptatori, sanitari, medici ori s-au ocupat de hrana soldatilor, ele au reusit sa-i impresioneze prin daruire si tarie de caracter pe cei care in mod traditional tineau arma in mana, barbatii.

Doua dintre cele opt, sergent major Emilia Manole si sergent Mirela Din, au participat la misiuni de lupta, patruland cu arma in mana. Comandantul batalionului, locotenent colonel  Tudorel Dragonici, spune despre ele ca “sunt o mana de fier intr-o manusa de catifea”.

De sanatatea celor 405 “dragoni” s-au ocupat Maria Ivan, sanitar, si sergentii Ioana Nistorescu si Nicolina Macarie. “Treaba noastra a fost sa avem grija de colegii nostri, sa ne asiguram ca starea lor de sanatate nu a avut de suferit”, ne-a declarat plutonierul adjutant Maria Ivan, de 42 de ani, care e si decanul de varsta al fetelor. Ea este la a doua misiune si nu o exclude pe a treia. ”Daca gresesti o  data, gresesti si a doua oara, si daca gresesti de doua ori e usor sa gresesti din nou”, ne-a spus Mihai Ivan, subcomisar de politie, sotul Mariei.

Au patrulat cu arma in mana

Emilia Manole, a fost mai norocoasa si nu a resimtit distanta de cei dragi. ”Mie mi-a fost mai usor, fiindca l-am avut alaturi de mine pe Gabriel, militar si el in cadrul batalionului”, ne-a declarat tanara. Misiunile fetelor au presupus si o doza mare de risc, deoarece ele au facut parte din echipajele militare care au desfasurat misiuni de patrulare, paza, escorta si securitate in afara bazei din Talil. ”A fost o misiune norocoasa. Nu am avut evenimente, dar oricand se putea intampla ceva. Simteai pericolul in fiecare misiune”, ne-a mai declarat Emilia Manole.

De hrana militarilor romani s-au ocupat Maria Cristea, sefa grupei deservire a batalionului.

Soldatii au stat bine si la capitolul moral, datorita locotenentului Olga Florescu, psihologul unitatii.

“Femeile in teatrul de operatii dau culoare activitatii noastre. Le admiram, le pretuim si le multumim pentru ceea ce sunt”, a mai spus comandantul “Dragonilor Transilvani”.

„Intre noi a fost dragoste la prima vedere”

Sergentul major Emilia Manole s-a cunoscut cu sotul sau, Gabriel, in timpul scolii de subofiteri de la Pitesti. Ei spun ca a fost dragoste la prima vedere si de atunci sunt nedespartiti. Chiar si decizia de a merge impreuna in Irak a avut la baza iubirea puternica ce ii leaga. Ea se considera norocoasa, fiindca alaturi de Gabriel a putut trece mai usor peste asprimea misiunilor si a vietii cazone. Acum cei doi s-au stabilit la Dej si nu exclud o alta deplasare in teatrul de operatiuni din Irak, sau unde  va mai fi nevoie de armata romana.

Emilia Manole a avut in subordine barbati care nu au comentat ordinele primite de la ea. In misiuni nu au existat diferente si toata munca a fost impartita in mod egal cu acestia.

„Dragonii” au avut o sanatate de fier

Plutonierul major Maria Ivan (foto medalion), incadrata pe functia de sanitar, a fost un sprijin de nadejde pentru fetele mai tinere si fara experienta. Faptul ca s-a aflat la a doua misiune a contat foarte mult. Alaturi de restul corpului medical a reusit sa aline durerea militarilor romani mai usor.

Mos Craciun a fost comandantul fetelor

La sfarsitul anului trecut, de Sarbatori, fetele au primit in dar, de la “Mos Craciun”, care le era si comandant, cate un cadou. Batalionului 811 i s-a alaturat si maiorul Tatiana Filip, care activase ca ofiter in trupele italiene.

Impreuna, cele opt femei au reusit sa castige admiratia tovarasilor de  arme, barbatii.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News