In ultima vreme, lumea medicala se confrunta cu o cerere considerabila de ovocite, femei din lumea intreaga apeland la metoda de fertilizare in vitro pentru a avea copii. In strainatate, acolo unde fecundarea in laborator se practica din 1977, anunturile pentru donatoare sunt ceva firesc. E adevarat ca si retributia e pe masura. In SUA, unde o donatoare ii intalneste, de cele mai multe ori, pe viitorii parinti, e retribuita cu circa 10.000 de dolari. Sau in Israel, unde statul suporta doua fertilizari in vitro in cazul oricarei doritoare.
Persoane care nu pot avea copii sunt destule, donatoarele nu se gasesc insa pe toate drumurile. Alin (numele e ales intamplator) este un soi de dealer pentru femeile care-si doresc urmasi, dar nu-i pot face, din diverse motive. Ori sunt prea in varsta, ori nu au ovare, ori nu au ovule “competitive” etc.
“Sunt enorm de multe femei care au nevoie de ovule. Din acest motiv am si apelat la anunturi, pentru care am gasit mai multe variante: pe internet, in ziare, chiar si pe cateva afise. Intr-o luna m-au cautat cam zece femei. In general, primitoarele (n.r. – femeile care primesc ovulele) sunt din Israel. Sunt mii de astfel de femei, poate chiar mai multe. Ele spera ca donatoarele sa nu o faca neaparat pentru bani, ci in- tr-un gest nobil, umanitar. In acest sens, suporta toate cheltuielile care sunt necesare in cazul recoltarii de ovocite”.

Dealer, caut donatoare de ovocite

Treaba-i serioasa. Alin imi da intalnire in fata clinicii si ma lasa pe mainile unei tinere de profesie biolog, care-mi explica ce trebuie sa faca o donatoare. “In primul rand, e nevoie de discretie si seriozitate. Daca intri in programul nostru, trebuie sa fii foarte punctuala la toate intalnirile”. Interesant e ca pe langa investigatiile medicale specifice (HIV, hepatita, sifilis etc.), pacienta beneficiaza de analize genetice, care la noi in tara nu se fac deocamdata in nici un laborator. O singura picatura de sange hotaraste cat de inteligent va fi viitorul copil si care sunt bolile de care ar putea suferi, luandu-se in calcul mostenirea genetica. Costurile acestui gen de analize se ridica undeva la peste 500 de dolari. La aceasta suma se adauga 3 milioane lei, pentru analizele care se fac in orice clinica de la noi, plus vreo 250 de dolari, cadoul pentru donatoare. Totul e suportat de primitoare, care nu se intalneste fata in fata cu donatoarea, asigurandu-se astfel confidentialitatea.
Dupa tratamentul de stimulare hormonala, atent supravegheat, se trece la urmatoarea etapa: extragerea ovocitelor prin punctie vaginala. Se urmareste perioada de ovulatie, cand sunt “culese” patru-cinci ovule (printr-o singura intepatura). Operatia nu necesita anestezie generala, ci doar una locala. Ovulele sunt depuse in afara organismului, intr-un mediu lichid, unde se intalnesc cu sperma purificata a viitorului tata. “Rezultatul” se pastreaza la incubator cel putin 24 de ore, dupa care se injecteaza femeii care nu poate face copii. In cazul femeilor din strainatate, clinica are grija sa aduca in Romania sperma congelata a viitorilor tatici, in conditii de maxima siguranta. Fecundarea are loc aici, iar embrionii congelati sunt apoi trimisi in strainatate.
Dar pana acolo e drum lung, clinicile care deruleaza astfel de operatii rezervandu-si dreptul de a face o selectie a donatoarelor. Cu alte cuvinte, nu oricine poate sa renunte la ovulele cu care-a harazit-o Dumnezeu. Se cer minimum 12 clase, iar aspectul fizic este un detaliu demn de luat in calcul. Donatoarei ii sunt prezentate toate riscurile unei extrageri de ovocite, inclusiv cel al aparitiei cancerului la ovare. Apoi se trece la semnarea unui contract, din care reiese ca donatoarea nu a fost constransa de nimeni atunci cand s-a hotarat sa-si ofere ovulele. Care sunt sansele ca bebelusul sa semene cu “mama donatoare”? Fifty-fifty. In 50% din cazuri, copilul seamana cu tatal.

Primul copil conceput in Ťeprubetať s-a nascut in 1978

Nasterea fetitei a facut senzatie in lumea medicala. In 1978, pe 25 iulie, vedea lumina zilei Louise Brown , primul copil creat prin fertilizare in vitro. Fetita a avut o dezvoltare normala. In urma cu o saptamana, Louise, in varsta de 26 de ani s-a casatorit cu alesul inimii ei, Wesley . Mirele a declarat ca a aflat abia acum cateva luni faptul ca iubita lui este primul copil conceput in Ťeprubetať.

“Clinica se implica doar medical, nu are treaba cu anunturile”

Doctorul H. Miron, presedintele clinicii Sabyc Medical Center, unde sunt aduse donatoarele cautate prin anunt spune:
“Centrul medical nu se implica in cautarea donatoarelor. Aici se face doar treaba medicala, dealerul este o persoana dea incredere a unora dintre clientele noastre, care, independent de noi, cauta donatoare. Pe noi nu ne intereseaza aspectele materiale si nu intervenim la acest capitol. Totusi, 80 la suta dintre pacientele noastre sunt romance, restul de 20 la suta sunt din Israel. Totodata, 80 la suta din pacientele noastre accepta sa doneze ovule pentru alte femei, iar asta se intampla si datorita reducerii de 75% de la costul fertilizarii (3.000 de dolari). Un lucru bun este ca li se face o verificare minutioasa a sanatatii. Orice femeie poate avea surpriza sa constate ca sufera de infertilitate. Am avut cazuri cand fete de 20 de ani nu puteau ramane insarcinate”.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News