Pentru un salariu de 3.770 de lei pe lună, inspectorii din Primăria Popricani nu fac anchete sociale. Fără anchetă socială, tanti Tinca nu are cum să solicite indemnizaţie de handicap. Bătrâna are dreptul şi la pensie de agricultor, de 520 de lei, dar a lucrat în alt judeţ şi nu poate umbla singură după acte.

de Maria Andrieș 

Să fii bătrân şi bolnav în România reprezintă o „soartă”, nu un motiv pentru ca autorităţile să îţi sară în ajutor. În comuna Popricani, de lângă Iaşi, există asistenţă socială în cadrul primăriei. Însă asistenţa socială aşteaptă ca de cazurile grave să se ocupe rudele, vecinii şi ONG-urile.

Inspectorii din primărie nu se autosesizează, nu întocmesc dosare, nu umblă după acte, nu asigură transportul la comisiile medicale. Iar medicii de familie nu fac vizite la domiciliu.

Tinca Matei este un nume din multele care ar trebui să se afle pe lista DGASPC Iaşi. Trăieşte în Ţipileşti din 1980. A venit din județul Neamţ, după soţ, că „fata e ca răchita”.

Are 82 de ani, şi-a pierdut complet auzul şi are probleme cu echilibrul, din pricina leziunilor la urechea internă. Nu poate purta proteză auditivă, e riscul prea mare, „aşa a spus doctoreasa care m-a consultat, că mai bine merg cu Dumnezeu”.

Sobă de la ONG, mâncare de la biserică

Vecina Lenuţa a întins o prelată pe uliţă, să nu treacă puii de găină. După ce dă prelata la o parte, se vede şi casa lui tanti Tinca. Un gard de sârmă, o grădiniţă. Casa e mică, doar o cameră, curată ca un pahar. Un câine sub o închipuire de coteţ şi o pisică neagră, tolănită lângă prag. Atâtea animale are în curte. Îşi aminteşte că a avut de toate, când lucra la CAP şi era în putere.

Tinca a crescut şase copii, trei fete şi trei băieţi. Mai sunt în viaţă cinci, la casele lor, prin alte judeţe. Nu vine s-o vadă niciunul.

„Nu ştiu ce le-am făcut, i-am crescut, am stat bătută”, spune femeia.

Bătăile administrate de soţ i-au lăsat „găuri în cap”, de asta a surzit, crede Tinca.

Îşi cară apă singură, deşi are probleme şi la un picior: „merg cam şchioapă de la o vreme”.

Comuna are 6.800 de locuitori. În satul Ţipileşti trăiesc 327 de suflete. Asociaţia Casa Share a reparat o casă aici, a pus un gard dincolo. Lui tanti Tinca i-au făcut soba şi o magazie, unde să-şi ţină lucrurile. În casă încap doar patul, masa şi un dulap.

Preotul din sat, Arin Lazăr, o întreabă de sănătate şi cere ajutor de la săteni pentru ea. Tinca a primit haine de tot felul. Spune că ceea ce îi lipseşte e mâncarea. Mâncarea şi lemnele.

Primăria Popricani îi dă venitul minim garantat pentru persoane singure, 140 de lei pe lună.

De fapt, Tinca Matei ar avea dreptul la pensie de agricultor, de minimum 520 de lei. Însă nu poate umbla singură să-şi întocmească dosarul. A lucrat în judeţul Constanţa, în comuna Mihail Kogălniceanu. Şi prin alte locuri.

Dacă-ţi vrei drepturile, statul român nu se sfieşte să te pună pe drumuri la orice vârstă, oricare ar fi starea ta de sănătate.

Anchetă socială? S-o facă rudele

Tinca are dreptul şi la indemnizaţie de handicap. Indemnizaţie care era de minimum 270 de lei, dar care de la 1 iulie a fost rotunjită la 500 de lei.

Pentru a o obţine, bătrâna trebuie să treacă printr-o evaluare complexă, adică să depună documentaţie medicală, referat de la medicul specialist, adeverinţă de la medicul de familie, copie de pe buletin şi cupon de pensie, dacă e cazul. Plus concluziile unei anchete sociale, care trebuie efectuată de Primăria Popricani.

Numai că asistenţii sociali din Primăria Popricani nu se îndeletnicesc cu astfel de demersuri. Pentru un salariu lunar de 3.770 lei, inspectorul Crina Croitoru face adrese către rude, să se ocupe ele de anchete sociale!

E mai simplu şi pentru primărie, şi pentru asistența socială să-i plătească bătrânei doar venitul minim, 140 de lei, nu să-i dea cât are dreptul prin lege: indemnizaţie de handicap şi pensie de agricultor. Adică 1.020 de lei, de la 1 iulie.

Există şi un proiect de lege privind indemnizaţia viageră pentru mamele care au crescut trei copii sau mai mulţi. Proiectul a fost depus în Parlament, în 2016, dar nu a fost încă adoptat. Dacă ar fi adoptat, tanti Tinca, mamă a şase copii, ar putea primi o rentă lunară între 600 şi 1.000 de lei.


ROMÂNI AI NIMĂNUI. Directorii cu 10.000 de lei pe lună și primarul cu 4.000 de lei lasă să moară de foame doi bătrâni cu handicap din satul Țipilești, Iași – VIDEO

 
 

Urmărește-ne pe Google News