Despre Kosovo nici un cuvant, atunci li se ofera slujbe bine platite, sub forma unor contracte aparent legale, pentru a avea grija de copii, a face menaj sau pentru a fi servitoare, relateaza AFP intr-un reportaj despre prostitutia care a luat amploare in Kosovo si care adesea este practicata, sub constrangere, de fete venind din Romania. (Mediafax)
Sute de femei accepta ofertele de munca si incep, din tara lor de origine, din Europa de Est, o calatorie dificila, adesea periculoasa, care se termina, de cele mai multe ori, intr-unul din cele 33 de baruri ale provinciei Kosovo, aflata sub protectorat ONU, unde prostitutia practicata sub constrangere nu mai este un secret pentru nimeni.
Aceste femei vin din Republica Moldova, Romania, Ucraina, Bulgaria, Rusia si Albania, potrivit unui raport al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM). Intre februarie 2000 si mai 2001, OIM a inregistrat si a acordat asistenta pentru 160 de femei, ale caror marturii constituie baza raportului organizatiei despre fenomenul prostitutiei in Kosovo, a declarat purtatorul de cuvant al OIM, Tamara Osorio.
In fata amplorii pe care o iau coruptia si prostitutia, administratia ONU a stabilit in aceasta provincie sarba cu majoritate albaneza un nou regulament si a interzis traficul cu fiinte umane. Cei care nu semnaleaza un astfel de trafic sau care folosesc serviciile femeilor constranse sa se prostitueze risca pedepse cuprinse intre cinci luni si 15 ani inchisoare. Un regulament dificil de aplicat insa.
De la murdarul bar „Miami”, situat pe drumul din apropierea orasului Poduievo (nord) si pana la luxoasele case private din cartierul rezidential de pe colinele insorite ale Pristinei, femeile sunt fortate sa se prostitueze, cea mai mare parte fara sa vada vreodata culoarea banilor pe care i-au castigat.
Peste 80 la suta dintre aceste femei „nu vad niciodata banii” platiti pentru serviciile lor, care costa intre 100 si 500 de marci germane, potrivit OIM. Suma este enorma pentru provincie, unde cea mai mare parte a populatiei supravietuieste gratie ajutorului umanitar. Totusi, circa 40.000 de soldati, politisti si responsabili internationali se afla in Kosovo de la incheierea bombardamentelor NATO impotriva Iugoslaviei, in iunie 1999.
„Aceste fete au fost vandute de pesti. Pretul lor variaza intre 1.500 si 5.000 de marci germane, in functie de varsta, frumusete, chiar eventuala virginitate”, a declarat o reprezentanta a OIM care s-a ocupat de aceste fete. Ele sunt adesea violate in timpul calatoriei lor si sunt adesea cumparate si revandute de cate trei pana la sase ori inainte de a ajunge in Kosovo.
Dintre cele 160 de fete inregistrate, 56 la suta au varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. Pentru 86 la suta dintre ele, principalul motiv pentru care au plecat de acasa a fost sa gaseasca o slujba mai bine platita, conform Organizatiei Internationale pentru Migratie.
„Cand o femeie ajunge in cele din urma la noi, ii este teama, nu are nici pasaport, nici bani, iar conditia sa medicala este adesea precara”, potrivit sursei citate. Cea mai mare parte a femeilor sufera de boli venerice transmisibile, pentru ca au fost obligate sa aiba raporturi sexuale fara protectie. „Unele dintre ele au avut pana la noua clienti pe noapte”, spune reprezentanta OIM.
Conditiile de viata in Kosovo sunt „teribile”, potrivit marturiilor. Fetele locuiesc in barurile unde lucreaza, dorm pe scaune sau trei-patru intr-un pat. Hrana este limitata, nu au libertate de miscare si adesea sunt batute sau violate, daca refuza sa „coopereze”, potrivit raportului OIM.
Cea mai mare parte a femeilor au fost salvate din ghearele „proprietarilor” lor in cursul raidurilor politiei prin baruri. In timpul unei astfel de operatiuni, o moldoveanca a fost gasita moarta. Sinucidere sau crima? Intrebarea ramane fara raspuns.

 
 

Urmărește-ne pe Google News