UPDATE 26 februarie, ora 00.20: Șeful Executivului a transmis că Lucian Bode, ministrul de Interne, l-a asigurat că românii, care lucrează în domeniul petrolier și erau blocați în Ucraina, „au fost identificați și au intrat pe jos în PTF Siret”.

„Mă bucur că au ajuns cu bine în țară. Toate structurile statului român sunt mobilizate pentru a proteja viețile românilor și a oferi sprijin umanitar celor afectați de agresiunea militară rusă din Ucraina”, a spus Nicolae Ciucă într-un comunicat de presă transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă.


18 români din Prahova au cerut vineri, 25 februarie, sprijinul autorităţilor române pentru a putea intra în ţară. Oamenii spun că sunt blocaţi de mai bine de 10 ore în Vama Porubne-Siret, în partea ucraineană, şi că nu sunt lăsaţi să treacă în România pentru a ajunge la familiile lor.

„Suntem blocaţi în Vama Siret, în partea ucraineană, suntem de 10 ore aici, nimeni nu ne bagă în seamă, nu vor să ne elibereze, să trecem către România. Nimeni nu ne dă o explicaţie, venim din zona de conflict, din zona Harkov, am fugit de acolo, pe rute ocolitoare, ca să nu trecem prin oraşele mari, să nu fim bombardaţi”, a declarat unul dintre ei, potrivit news.ro.

„Acum aşteptăm un ajutor din partea României, să putem să ajungem acasă, să scăpăm de situaţia asta. De 10 ore stăm, răbdăm de foame, de frig, nimeni nu ne dă o explicaţie”, a adăugat el.

Vin valuri, valuri de ucraineni care au prioritate, chiar şi alte naţionalităţi care trec, şi noi nu putem trece către România, o ţară care primeşte ucraineni, să-i ajutăm, dar noi nu avem prioritate să intrăm în ţara noastră. Vă rugăm să ne ajutaţi să putem ajunge acasă, la familie şi copii.

Român blocat în Vama Siret, partea ucraineană:

Arafat: „Nu avem cum să mergem să spunem: «Procesaţi mai repede»”

Șeful DSU, Raed Arafat, care s-a deplasat în zonă pentru a verifica modul cum este gestionată situaţia de la graniţa de la Siret, a explicat că totul depinde de cum decurg lucrurile pe partea ucraineană.

„Oamenii care sunt dincolo, în zona ucraineană, sunt procesaţi într-un anumit ritm. În zona noastră, oamenii, care sunt foarte mulţi, aşteaptă să vină alţii care sunt rudele lor care sunt în zona ucraineană. Noi nu avem cum să mergem să spunem: «Procesaţi mai repede». Asta este toată problema”, a explicat Arafat.

„Oamenii sunt în zona ucraineană, cum îi procesează, intră. Capacitatea noastră nu este depăşită, trec imediat cei care intră fără nicio întârziere, dar aşteptăm procesarea lor în zona ucraineană. În final, vor ajunge dar timpii ăştia nu sunt determinaţi de partea română”, a adăugat el.

Aproape 20.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la debutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, a anunțat Poliția de Frontieră.

.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

VIDEO: news.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News