Canada, o țară în care sunt în jur de 400.000 de români, se confruntă în ultima săptămână se confruntă cu temperaturi fără precedent. De exemplu, în orașul Lytton, provincia British Columbia, s-a înregistrat recordul de temperatură al Canadei: 49,6 grade Celsius.
„Când am plecat din țară, în urmă cu patru ani, toată lumea îmi spunea că o să mă satur de ploi. De când am venit, am constatat că nu plouă mai mult decât la București”, a povestit Adriana Bucur.
Valul de caniculă a adus și o mulțime de incendii de vegetație. Vineri, serviciul pentru incendii din provincia British Columbia a declarat că 136 de incendii erau active în toată provincia.
„Acesta e un fenomen natural. Se întâmplă uneori. În sine nu ar fi îngrijorător, dar problema e că în trei din ultimii șase ani a fost foarte cald și au existat mari incendii de vegetație care au provocat nori de fum”, a povestit Daniel Doaga, proprietarul unei companii de transport, născut în România și care locuiește de 25 de ani în Vancouver, Canada.
Valul de căldură i-a luat pe nepregătite pe locuitorii din Vancouver. Mai puțin de 40% din clădiri sunt dotate cu aer condiționat. Reglementările primăriei nu le permit rezidenților să-și instaleze aparate proprii pe pereții exteriori ai clădirilor sau în balcoane.
„În clădiri e foarte complicat să-ți montezi aer condiționat dacă nu sunt dotate din construcție cu așa ceva. De fapt nu e complicat, e aproape imposibil. Administrația unui bloc nu-ți permite să ai o unitate externă montată în afară. Nu ai voie să dai găuri în pereți sau să montezi ceva de capul tău care să afecteze partea exterioară a imobilului”, a povestit Adriana Bucur.
Locuiesc în Canada din 1994. Niciodată nu am mai trecut prin asemenea călduri, nici în România și nici în altă parte. A fost greu de suportat. M-am simțit slăbit și fără putere. A fost greu să mă concentrez la job.
Marcel Chiriac, project manager în domeniul tehnologiei:
Canicula a blocat și activitățile recreative ale locuitorii, mai ales că măsurile pandemice au fost de puțin timp ridicate.
„Am fost frustrat că nu pot ieși afară, nici măcar la o plimbare, eu care alerg aproape zilnic. Până acum nu am simțit niciodată nevoia să am aer condiționat în casă. Dacă era mai cald, mergeam la plajă. Acum, am încercat să merg la plajă, dar a fost îngrozitor”, a precizat Marcel Chiriac.
„Simțeam că trag aer fierbinte în piept”
Experții spun că se așteaptă ca schimbările climatice să crească frecvența evenimentelor meteorologice extreme, precum valurile de căldură. Cu toate acestea, legarea oricărui eveniment unic de încălzirea globală este complicată.
„Sunt obișnuită totuși să ies din casă zilnic măcar pentru o plimbare. Am încercat și acum. La ora opt seara a fost îngrozitor. Simțeam că trag aer fierbinte în piept. Am ajuns într-un punct cu o vedere superbă la ocean. Soarele apunea și era roșu. Aveam impresia că mă aflu într-un film despre apocalipsă. Timp de trei zile cât a ținut valul de căldură m-au durut mușchii și articulațiile”, a mai povestit Adriana Bucur pentru sursa citată.
Citește materialul complet pe SpotMedia.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro