UPDATE ora 15.00: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că o aeronavă Tarom va fi trimisă în Maroc pentru a-i repatria pe românii blocați acolo. El a spus, într-o declarație de presă făcută la Giurgiu, unde se află într-o vizită oficială, că aeronava este programată să plece joi.
„Azi și mâine vor fi făcute formalitățile. Poimâine dimineață aeronava urmează să plece în Maroc și să aducem cetățenii români acasă, cu disponibilitatea de a prelua și alți cetățeni ai Uniunii Europene, care să fie aduși la București. Zborul este programat pe 2 decembrie”, a declarat Nicolae Ciucă, în direct la televiziunile de știri.
Ulterior, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat că „a fost aprobată repatrierea cetățenilor români aflați în Regatul Maroc”, dar și că au fost alocate fonduri din bugetul de stat pentru acest zbor ce urmeaz să fie efectuat de Tarom.
UPDATE ora 11:00: Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că 72 de cetățeni români au solicitat sprijinul după ce au rămas izolați în Maroc după închiderea granițelor.
„MAE informează că Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment”, precizează MAE.
Air France și Transavia operează în continuarea curse aeriene pentru turiștii care vor să părăsească Marocul, iar „autoritățile marocane permit, cu titlu excepțional și în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre și dinspre Maroc”.
„Rugăm cetățenii români care se află în Maroc și au dificultăți să revină în țară în perioada imediat următoare să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail (rabat.cons@mae.ro) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactați”, a transmis Ambasada.
„Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite”, a mai transmis Ambasada României în Maroc.
Românii s-au organizat la rândul lor și au creat grupul de Facebook „Izolați în Maroc” pentru a se putea coordona pentru a primi ajutor în contextul anulării zborurilor. Marți dimineață, grupul avea deja peste 80 de membri.
„Dacă găsește cineva vreo variantă poate să ne anunțe și pe noi?”, cere un român ajutorul pe grupul de Facebook. „Problema e că azi e ultima zi de cazare și compania aeriană ne rambursează biletul doar dacă dăm chitanța că am cumpărat bilet la alt zbor și nu avem bani de alte bilete, cei de la ambasada nu răspund la telefon…”, continuă el.
Marocul s-a închis la aproape 24 de ore după anunț
Comitetul guvernamental din Maroc care a decis anularea tuturor zborurilor pentru două săptămâni a subliniat că decizia este necesară pentru „a proteja sănătatea marocanilor” în fața răspândirii rapide a variantei Covid care a fost inițial depistată în sudul Africii și s-a răspândit rapid și în Europa, potrivit France24.
Potrivit oficialilor, zboruri de repatriere vor fi efectuate în colaborare cu ambasadele străine pentru fiecare caz în parte.
Închiderea granițelor în fața noii variante, care provoacă îngrijorare la nivel mondial datorită multiplelor mutații care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor, a provocat numeroase probleme în traficul aerian. România efectuează marți o cursă specială pentru repatrierea a 46 de cetățeni români care au rămas blocați în Africa de Sud.