Șase zboruri urmează să ducă muncitori sezonieri din estul Europei la cules de fructe și legume în Marea Britanie în următoarele zile, iar primul avion urma să plece din România pentru a ateriza chiar joi, în Essex.

Zborul, în regim charter, cu 170 de oameni la bord, a fost organizat de Air Charter Service, la solicitarea Gs Growers, cel mai mare producător agricol britanic, potrivit BBC.

De la aeroport, muncitorii din România urmează să plece la o fermă din estul țării, la cules de salată.

Gs a precizat, într-o declarație de presă, că a acționat în colaborare cu Agenția de Sănătate Publică din Anglia pentru a respecta regulile și că recrutarea sezonierilor din estul Europei a fost necesară deoarece aceștia aduc experiență.

Producătorii agricoli din Regatul Unit au lansat deja o campanie de recrutare printre britanici, încercând să beneficieze de faptul că mulți dintre aceștia au nevoie de locuri de muncă.

Fermierii apreciază însă că anul acesta ar avea nevoie de aproximativ 70.000 de angajați și nu toate locurile de muncă pot fi ocupate de localnici.

Jack Ward, președintele executiv al Asociației Producătorilor Agricoli, și-a exprimat încrederea că ”vasta majoritate” a muncitorilor sezonieri de anul acesta vor fi britanici, dar a avertizat că afacerile nu pot funcționa ”doar pe bază de entuziasm”, scrie ITV.

Când operezi la scara la care operează producătorii agricoli ai nevoie de niște oameni care știu ce să facă. Nu poți să conduci o afacere doar pe bază de entuziasm.

Jack Ward, președintele executiv al Asociației Producătorilor Agricoli:

”Cred că ce aduce această forță de muncă (din Estul Europei) este un pic de experiență și know how pentru a-i ajuta pe oamenii care nu au mai făcut acest lucru până acum”, a spus Ward.

Gs Growers a precizat că muncitorii sezonieri din România sunt aduși în Marea Britanie pe baza unor protocoale stricte și vor lucra izolați, în echipe de dimensiuni mici, cazați în hostelurile puse la dispoziție de companie.

Muncitorii români, necesari și în Germania

Zilele trecute, un fermier din Fuhrberg a explicat, pentru ziarul Bild, motivele pentru care muncitorii români sunt mai căutați și doriți pentru astfel de posturi și în Germania.

”Majoritatea germanilor nu sunt obişnuiţi să lucreze în câmp ore întregi. Se plâng repede de durerile de spate. Românii sau polonezii sunt mai puternici”, a spus fermierul.

El a explicat de ce mai toți fermierii îi preferă pe culegătorii veniți din România sau Polonia.

„O echipă de handbal mi-a oferit ajutor. Fiecare maximum patru ore – gratuit. Asta a fost drăguţ, dar nu este de nici un folos pentru mine. Germanii cer una sau două zile libere pe săptămână. Acest lucru nu este posibil în plin sezon. De asemenea, românii lucrează duminica şi de sărbători. Muncitorii din Europa de Est locuiesc izolat în spaţiile de cazare, fără contact social”, a mai spus fermierul.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News