Raportul de tara a dat verde Romaniei pe drumul spre Europa, dar nu oricum. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a amenintat cu clauze de salvgardare chiar in ziua in care se citea raportul, daca Executivul de la Bucuresti nu se tine de cuvant.
Oficialii europeni ne-au deschis drumul spre Vest, dar nu au stat pana acum cu ochii inchisi.
In continuare Europa ne-a cerut reforma justitiei, combaterea coruptiei, gestionarea corecta a fondurilor acordate pentru agricultura. Iar sanctiunea pentru incorectitudine e drastica: ”Putem suspenda, intrerupe sau anula platile de la bugetul UE daca se vor constata nereguli sau acte de coruptie”, a anuntat Rehn.
Insa daca procedeaza ca la carte, romanii au de castigat de pe urma integrarii. Potrivit unui studiu facut de Institutul pentru studii comparate din Viena, partea buna a integrarii va fi simtita de romani in comert, in cresterea economica, in cresterea investitiilor si infuzia de fonduri europene.
– SALARII. Un avantaj substantial pentru romani este si o promisa crestere a salariilor, mai ales ca, potrivit studiului mai sus-mentionat, salariile din Romania si Bulgaria sunt o treime din media salariilor din tarile UE. In Romania salariul mediu este de 264 de euro, iar in Bulgaria de 163 de euro, ceea ce va duce la o migratie spre Vest a fortei de munca deja prevazuta de europeni.
Seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, ii indeamna pe romani sa aiba rabdare.
”Romanii nu trebuie sa se astepte la cresteri spectaculoase ale salariilor imediat dupa aderare”, spune Scheele. De aceeasi parere este si analistul economic Ionut Popescu (foto). ”Eu anticipez o crestere economica in anii ce vor urma imediat dupa aderare, fapt care va conduce, in cele din urma si la cresteri salariale, dar nu spectaculoase”, spune senatorul liberal, fost ministru al finantelor.
„Vor creste mai mult tarifele la servicii”
– PRETURI. Pe de alta parte el apreciaza ca mult-temuta explozie a preturilor nu va avea loc, deoarece costurile sunt in prezent foarte aproape de media europeana, in special la alimente si imbracaminte. ”Cred ca vor creste mai mult tarifele la servicii, o data cu dezvoltarea acestui sector economic. Va fi mai greu sa te duci, spre exemplu, la frizer si sa platesti aproximativ 2 euro. Si piata taraneasca va creste mai mult ca sigur”, mai spune Ionut Popescu.
– SOMAJ. Ionut Popescu spune ca tara noastra are cea mai scazuta medie a somajului (7%) din tot blocul ex-comunist, iar dezvoltarea sectorului serviciilor va crea noi locuri de munca.
Idei de afaceri postintegrare
Se vad dinafara si solutii de dezvoltare a anumitor domenii ale industriei, ca alternativa la migratia fortei de munca. Recomandate ca solutii de afaceri sunt investitiile in masini electrice, mijloace de calcul, echipamente de telecomunicatii, aparate de masura, mijloace de transport rutier, masini si echipamente. Nici unul din aceste sectoare nu e dezvoltat in Romania si ar putea fi considerate domenii “castigatoare” pentru investitori.