Astfel, începând din ianuarie 2025, toate primăriile din România vor trebui să implementeze un sistem de colectare separată a materialelor textile, inclusiv îmbrăcăminte, lenjerie de pat și covoare, potrivit bzi.ro.

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este însă că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori”, a explicat Raul Pop, director de Programe Ecoteca.

Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul.

Românii ar putea plăti mai mult pe haine de anul viitor

Potrivit legii, se dorește o infrastructură eficientă pentru colectarea, sortarea și reciclarea textilelor, care, spun specialiștii, sunt la fel de dăunătoare pentru mediu ca și plasticul.

Odată cu noua lege, producătorii de textile vor fi responsabili pentru finanțarea sistemelor de colectare și reciclare a produselor textile.

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea, va crea niște sisteme și va finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Această schimbare va aduce însă și un impact financiar asupra consumatorilor.

Producătorii de textile avertizează că vor avea cheltuieli suplimentare pentru colectare și reciclare, ceea ce va duce la creșterea prețurilor hainelor. Astfel, românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru îmbrăcăminte în viitorul apropiat.

De anul trecut, românii pot recicla sticle prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), iar pentru fiecare ambalaj primesc 0,5 lei.

Urmărește-ne pe Google News