Oamenii ar fi putut să-și primească banii înapoi pe garanția sticlelor, însă a fost alegerea lor să renunțe la acele ambalaje ce puteau fi predate centrelor de reciclare din magazine. În acest fel, banii rămân companiei Returo.

În 2024, s-au vândut aproximativ 4,8 miliarde de ambalaje cu garanție, din plastic, aluminiu sau sticlă. Media de returnare a ambalajelor reciclate a fost în acest an de 48,3%.

Restul de peste 51% din sticlele cu simbol de garanție, adică peste două miliarde de ambalaje (2.464.113.236 sticle), au ajuns tot la groapa de gunoi.

Cum garanția este de 50 de bani, un calcul simplu ne arată că circa 1,3 miliarde de lei, echivalentul a 250 de milioane de euro, nu au fost recuperați de români pentru că au renunțat să mai ducă sticlele la centre, să-și recupereze banii.

Ce se întâmplă cu banii românilor din sticle reciclate care ajung la Returo

Banii rămân astfel la compania Returo care are obligația să-i investească în îmbunătățirea sistemului. Compania nu trebuie să dea explicații publice despre ce face cu banii, pentru că nu intră sub incidența Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Compania Returo Sistem Garanție Returnare S.A are patru acţionari: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%), Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) și statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Teoretic, Returo funcționează în baza principiului not-for-profit, adică acționarii și-au asumat ca veniturile obținute să fie reinvestite exclusiv pentru funcţionarea corectă şi pentru creşterea eficienţei Sistemului de Garanţie-Returnare.

Practic, însă, nimeni nu poate ști dacă RetuRO face acest lucru sau în ce proporție, raportat la sumele încasate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News