O prezență record la un scrutin din Statele Unite care îi face pe specialiștii americani să creadă că, la aceste alegeri, sunt mult mai puțini cetățeni ”indeciși” care să fie convinși pe ultima sută de metri de un candidat sau altul.

Competiţia dintre preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden este însă departe de final. Diverse sondaje arată că democratul va câștiga alegerile de anul acesta, deși cei mai mulți dintre alegătorii lui Trump consideră că actualul președinte și-a îndeplinit promisiunile făcute cu patru ani în urmă.

Despre cum este viața în Statele Unite, în pandemia de COVID-19, dar și ce așteptări au de la aceste alegeri, am vorbit cu patru români stabiliți în SUA. 

Mona Nicoară, documentaristă, trăiește în New York. S-a mutat în SUA acum 25 de ani pentru un doctorat

– Cum a fost pentru tine să te integrezi în S.U.A.?
– A fost relativ ușor pentru că am venit la doctorat, cu o bursă. La mijlocul anilor ‘90, te întreba lumea de unde ești, ziceai că ești din România și acolo se termina conversația. Poate mai adăugau ceva despre Ceaușescu sau Nadia Comăneci, dar atât. Acum există o înțelegere a lumii dincolo de Statele Unite, care s-a creat și datorită internetului.

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Români din SUA, despre alegerile prezidențiale: ”Vreau un președinte care să creadă în pandemie” vs ”Trump nu minte”
Mona Nicoară | Foto: EdinVelez

”O amenințare continuă la adresa libertății de exprimare”

– Ce diferențe între administrațiile președinților ai sesizat în acești 25 de ani?
– Am trecut prin Clinton, Bush și Obama. Pentru mine anii Clinton au fost de boom economic și mult mai liberi. A fost perioada cea mai apropiată de cum mi-am imaginat eu că arată America înainte să vin aici.

Anii Bush, mai ales după 11 septembrie, Invazia Afganistanului, Războiul din Irak, au fost foarte dificili și deprimanți, în relație cu ce înțelegem noi că e libertatea, ce ar fi trebuit să fie rolul Americii în lume.

La alegerea lui Obama în 2008, lumea părea plină de speranță, care însă a fost rapid înlocuită de un backlash (n.r. reacție adversă), de o presiune care a apărut ca reacție la alegerea lui Obama. Și, de fapt, alegerea lui Trump este parte din acest backlash. 

– Revenind la ultimele două administrații. Ce au însemnat pentru tine, profesional și personal, anii Obama și Trump?
– La nivel profesional lucrurile sunt complicate, pentru că America a fost într-o criză economică perpetuă din 2008, de dinaintea lui Obama și până acum. Dacă lucrezi, de exemplu, în zone independente, în zona artistică, sentimentul de insecuritate a fost același în perioada Obama, ca și în perioada Trump. De fapt, sub Obama, insecuritatea era în principal de natură economică.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

În perioada Trump, în afară de partea economică, care a rămas cam la fel, cel mai dificil a fost să vezi această amenințare constantă la adresa liberei exprimări. Și faptul că ai un regim profund anti-intelectualist, profund anti-arte, în care, de exemplu, cei care fac documentar sunt văzuți ca „dușmani ai poporului”. Trump a folosit foarte des această sintagmă legată de mass-media, de jurnaliști.

”E o anxietate foarte mare care va dura probabil și după alegeri”

– Cum crezi că va arăta viitorul țării în acest context pandemic, indiferent de cine iese președinte?
– Nu știu. E un sentiment de stres enorm, creat și de pandemia care aici a luat o amploare nepermisă. Mai avem și această nesiguranță fenomenală fiindcă administrația refuză să gestioneze criza cum trebuie, chiar neagă existența ei.

În plus, a venit un val de neîncredere în știință, în instituțiile democratice, în vot, în ideea de vot liber. E o anxietate foarte mare care ne va marca până la alegeri, dacă nu mai mult. 

”Vreau o administrație nouă care crede în pandemie”

– Reformulez: ce ți-ai dori să se întâmple?
– Mi-aș dori să fie aleasă o administrație nouă care crede în existența pandemiei și încearcă să o rezolve. Care se gândește și la amărâții rămași fără slujbe, fără asigurare de sănătate, la minoritățile care au suferit foarte mult în perioada asta. Persoanele de culoare au murit într-o rată mult mai mare decât albii din pricina COVID-ului.

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar

Mai ai și problemele legate de violența poliției care nu sunt rezolvate. Ai așa-zișii imigranți ilegali, care sunt în continuare în cuști în centre de detenție, inclusiv copii separați de părinți. E o problemă care a apărut acum 3 ani, dar există în continuare. Ai nativii americani care au fost loviți de pandemie mult mai puternic, prin simplul fapt că nu au servicii de sănătate federale acolo, nu au acces la sănătate și la spitale bine puse la punct în rezervații. 

Ar fi extraordinar să ai o administrație căreia măcar să-i pese. Nici nu mai ajungem să cerem competență, cerem pur și simplu empatie. 

– În ce condiții te-ai întoarce în România?
– În ultimii patru ani aproape în fiecare zi mă gândesc la ideea de a mă întoarce în România sau în Europa. Mă întreb adesea dacă voi ști momentul în care trebuie să îmi fac bagajul și să mă mut cu copiii.

Florina Scarlat, office manager, trăiește în Indiana. S-a mutat în SUA în 2008, la doi ani după ce a câștigat Loteria Vizelor

– Ce schimbări ai văzut în timpul administrației fiecăruia președinte de când trăiești în SUA și cum te-au influențat pe tine?
– Am ajuns aici în septembrie 2008, cu o lună înaintea alegerilor câștigate de Obama. În timpul celor 8 ani de guvernare am văzut America în declin și de multe ori mi-am pus la îndoială decizia de a rămâne. Sunt multe de spus, dar sistemul de sănătate și cel de învățământ m-au afectat în mod direct.

În 2016 America a arătat lumii că nu acceptă socialismul și valorile fundamentale care stau la baza ei încă există.

”E greu să faci totul de unul singur în 4 ani”

– Cum s-a schimbat țara în era Trump?
 – În patru ani Trump a făcut mai mult pentru clasa muncitoare și pentru populația de culoare decât oricare alt președinte în istoria Americii, poate cu excepția lui Abraham Lincoln. Șomajul este la un nivel record minim istoric, salariile cresc. 57% dintre americani se declară mai bine din punct de vedere financiar de când Trump a preluat funcția

A impus tarife care au forțat Mexicul să combată imigrația ilegală. Mexicul aplică pentru prima dată în istoria recentă propriile legi privind imigrația – trimițând mii de forțe ale Gărzii Naționale la granița sa de sud pentru a opri caravanele migranților din America Centrală.  

Există multe alte realizări semnificative. În ciuda unei întârzieri de 55 de zile, el a acordat Ucrainei ajutorul pe care Obama l-a refuzat, a asigurat eliberarea multor cetățeni americani deținuți în străinătate și toate realizările astea fără suportul Congresului. Nici măcar Partidul Republican nu a fost și nu este sută la sută în spatele lui. 

– Măsurile lui Trump privitoare la Mexic au generat multe drame, mă refer la realitatea din centrele de migrație și la copiii despărțiți de părinții lor.
– Am să spun doar că acele cuști în care sunt închiși copii au fost create de Obama și Președintele încearcă să rezolve problema de la graniță. E greu să faci totul de unul singur în 4 ani

”Trump nu incită la ură, e sincer și vorbește pe înțelesul nostru”

– Trump are un discurs care de multe ori incită la ură, cum ți se pare asta din partea unui președinte? 
– Trump nu incită la ura, el e sincer și vorbește direct omului de rând pe înțelesul nostru. Nu e politician și nu minte. Știai ca sunt zeci de mesaje de la democrați care incită la violență împotriva suporterilor lui Trump? Știi ca toate tulburările sociale se întâmpla în state și orașe conduse de democrați?

Mesajul lui ajunge exact unde trebuie, la oameni ca mine care au venit aici pentru o viață mai bună, nu să întindă mâna.

– În ce măsură crezi că a reprezentat Trump drepturile minorităților din State?
– Prin politicile sale de impozitare economică a atins cel mai mic șomaj pentru minorități. A redus multe reglementări pentru a ajuta întreprinderile mici care, la rândul lor, au ajutat toate minoritățile. Am să închei spunând că Trump e un președinte pentru toți americanii, indiferent de culoare sau rang social.

Dar e mai simplu să ne concentrăm asupra unor tweet-uri. Nu pot să cred cât de dezinformați sunt unii acasă și aici, dacă te uiți la CNN, MSNBC și orice post de TV, cu excepția unuia, vei crede ca Trump e un monstru și suporterii lui la fel.

– Te-ai gândit să te întorci în România? 
– M-aș întoarce pentru familia mea, pentru bunica mea de 94 de ani, dar atât! Îmi iubesc țara, dar în fiecare an când vin acasă plâng. În cazul în care câștigă Biden, vin acasă.

Andrei Crețu, Consultant, trăiește în New York. S-a mutat în  SUA în 2017, pentru a urma un Master în Finanțe

Români din SUA, despre alegerile prezidențiale: ”Vreau un președinte care să creadă în pandemie” vs ”Trump nu minte”
Andrei Crețu

– Cum a fost Trump ca președinte, din punctul tău de vedere?
– Pentru situația mea, Trump mi-a oferit „una bună, una rea”. În decembrie 2018 administrația a emis un ordin prin care a crescut șansele cu 16% de obținere a unei vize H1-B pentru masteranzi. Partea rea este că în iunie 2020 a emis un ordin prin care a suspendat dreptul de intrare sub statutul de H1-B pentru toți noii deținători de acest tip de viză până la sfârșitul anului. 

În plus, luna asta, a anunțat că va continua să înăsprească condițiile de acordare a vizelor H1-B, așa că viitorul nu sună minunat pentru cei aflați în situația mea. 

”Țara e mai polarizată ca niciodată”

– Cum crezi că va arăta țara după aceste alegeri, în funcție de cine iese președinte?
– Dacă Trump câștigă un nou mandat, mă aștept ca toate minusurile administrației sale să se accentueze. Țara este mai polarizată ca niciodată – pentru mulți dintre alegători, nu e cale de mijloc – „dacă nu ai aceleași opinii ca ale lor, ești împotriva lor”. 

SUA e a doua țară din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, s-a retras din tratatul de la Paris la 6 luni după învestirea lui Trump, iar pe lângă asta nu a făcut niciun progres notabil în reducerea emisiilor și nici un pare sa aibă vreun plan ca sa limiteze efectele nocive asupra climatului global și multe altele.

În cazul în care va câștiga Biden, nu știu ce să zic. Are multe promisiuni, însă nu-mi oferă o încredere prea mare că va fi omul care va pune totul pe roate.

– Încotro ai vrea tu să se îndrepte țara în contextul pandemiei? Ce ai vrea să se întâmple, ce măsuri să ia președintele, indiferent care va fi?
– Îmi doresc ca economia să se redeschidă într-un mod rațional. Aș vrea ca drepturile cetățenilor internaționali care vin și lucrează aici să fie mai bine reprezentate, accesul la muncă să fie mai liber, să se elimine din birocrația cu care un cetățean străin trebuie să se lupte în SUA. Aș mai vrea și ca rasismul să fie condamnat în mod clar și să se implementeze măsuri care să limiteze pe cât se poate abuzurile comise de autorități sau de orice cetățean. 

– Te-ai gândit să te întorci în România?
– Da, mă gândesc mereu la asta. Pentru mine, România va fi mereu o ușa deschisă. Momentan, pe termen scurt, în cazul în care nu se întâmplă ceva anume, cred că voi rămâne în afara țării.

Sintia Radu, expert în comunicare în domeniul tehnologiei, trăiește în Washington D.C. S-a mutat în SUA în 2015, după ce a primit o bursă de studii

– Cum arată pentru tine cei cinci ani trăiți în State? Ce schimbări a generat fiecare președinte? 
– Am trăit un an și jumătate în timpul administrației Obama și restul sub administrația Trump. Îmi este greu să fac asemenea comparații, întrucât America este o țară uriașă și foarte diferită de la stat la stat.

”Discuții în contradictoriu, fără un consens”

Mie nu mi s-a schimbat viața. Însă am observat mai multe probleme la nivelul dialogului politic. Încă din timpul campaniei din 2016, discuțiile în contradictoriu au fost foarte frecvente în America: de la familii care s-au certat pe criterii politice până la lipsa de dialog și consens la nivelul conducerii acestei țări. 

S-a simțit și un spirit naționalist mult mai puternic, pornind de la mesajul lui Trump de a pune America pe primul plan. S-au petrecut schimbări și la nivelul programelor de imigrare, iar pandemia cu siguranță a făcut tot procesul mai greu pentru multe persoane care și-au dorit să se stabilească aici.

Administrația spune că aceste măsuri se iau pentru a proteja piața de muncă americană și pentru a prioritiza forța de muncă națională, însă mulți experți spun că politica asta este în detrimentul S.U.A pe termen lung. Îngreunarea sistemul de imigrare nu înseamnă automat că cetățenii americani își vor găsi mai ușor locuri de muncă.  

–  Ce crezi că o să se întâmple după alegeri?
– Candidații promit lucruri diferite, iar rezultatul va fi oglinda agendei politice a câștigătorului. Însă sondajele sunt relativ apropiate sau se schimbă des. Alegerile în sine vor dura mai mult decât de obicei. Nu vom avea un președinte în noiembrie întrucât e necesar să se numere și voturile prin corespondență. Se așteaptă să fie mai multe anul acesta, tocmai pentru că oamenilor le este mai frică să meargă în secțiile de votare din cauza pandemiei. Apoi, rezultatul poate fi contestat pe diferite criterii și per total putem afla mai târziu decât am dori cine va conduce America în următorii patru ani.

–  Ce măsuri ai vrea să ia viitorul președintele, mai ales în contextul pandemiei?
– În ce privește pandemia, sper să avem cât mai curând un plan coerent la nivel federal legat de răspunsul Americii la criza de sănătate publică, dar și economică. De asemenea mi-aș dori ca America să continue să investească în relațiile cu alte țări, să conducă alianțele care au consacrat-o și să-și amintească de faptul că niciun succes nu e independent

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI