Autoritățile române sunt deja copleșite de situație, deși cooperează toate instituțiile de stat importante: Ministerul Agriculturii, ANSVSA, MAI și prefecturile. „Din ce știu, până la ora actuală sunt peste 400 de focare de pestă porcină în România. Faptul că bulgarii construiesc gard este treaba lor pentru că-l fac pe teritoriu bulgăresc. Noi încercăm să oprim pesta pe partea noastră de teritoriu”, ne-au declarat oficiali din Ministerul Agriculturii.
Pe de altă parte, reprezentanții ANSVSA spun că la nivel de fiecare județ au comitete în frunte cu prefectul care gestionează situația. Aceștia sunt susținuți de poliția de frontieră care controlează foarte atent transporturile de produse din carne de porc, care vin și pleacă din România.
Pe de altă parte, fermierii din Deltă, în apropierea orașului Tulcea își petrec nopțile apărându-și gospodăriile de turmele de mistreți care vin și dau atacul. În alt județ, în Ialomița, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni.
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport si a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.
Totodată, autoritățile centrale se reunesc la orele 14.30, la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților pentru a discuta situația legată de epidemia de pestă porcină africană.
Citește și:
VIDEO/ Durerea unui erou necunoscut dintr-un sat uitat de lume. Plânge după fetița pe care n-a putut s-o salveze de la înec
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro