România are 45 de Directive europene neimplementate. Guvernul a luat act, marți, de situația transpunerii în legislație a prevederilor UE. Autoritățile au reușit să aplice doar trei din aceste Directive iar pentru 13 s-au trimis notificări către Bruxelles.
„Este o notă de care Guvernul a luat act în şedinţa de guvern de azi, este procedura normală. Această notă conţine informaţii deja ştiute în spaţiul public, practic ştim în acest moment ce directive am implementat, ce directive mai sunt de implementat. Din precizările făcute în timpul şedinţei de guvern de ministrul Victor Negrescu, am înţeles şi s-a luat act de acest lucru, Comisia a clasat deja trei proceduri de infringement, iar pentru 13 proceduri de transpunere a directivelor europene a fost notificată Comisia – deci şi de aici aşteptăm”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, după ședința Executivului.
Potrivit lui Barbu, numărul Directivelor pe care România trebuie să le mai transpună în legislație este mai mic decât în alte perioade din anii trecuţi.
”45 sunt cele netranspuse, din câte am înţeles. În perioada următoare, fiecare minister în parte, cu responsabilităţi pentru implementarea directivelor europene va face toate demersurile necesare, astfel încât să diminuăm acest număr”, a precizat Nelu Barbu.
România a fost trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru netranspunerea directivei privind legislaţia europeană împotriva spălării banilor.
Statele membre au avut timp până pe 26 iunie 2017 să transpună în legislaţia naţională cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor.
Pe 7 iulie 2017, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României și altor 7 state UE pentru netranspunerea în legislațiile naționale a Directivei europene 849/2015 – „A patra directivă privind combaterea spălării banilor. Atunci România a primit o scrisoare de punere în întîrziere, iar apoi Uniunea Europeană a constatat că România și alte şapte state nu au luat nicio măsură de transpunere a directivei.