ANCOM a publicat AICI lista localităţilor de graniţa care au un risc potenţial de intrare în roaming involuntar.

Roaming-ul involuntar poate apărea în localităţile de graniţa de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tabletă sunt setate pe identificarea automată a reţelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

Fiind vorba de localităţi aflate la graniţa, este posibil că echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţară vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar

Pentru a scăpa de activarea involuntară a roamingului arbitrul telefoniei recomandă selectarea manuală a reţelei (dezactivarea opţiunii telefonului de selectare automată a reţelei) sau solicitarea către operator pentru a activă serviciul de roaming numai la cerere.

Localităţi cu risc de roaming involuntar

În majoritatea judeţelor aflate la graniţa există localităţi în care telefoanele sau tabletele pot intră în roaming involuntar, cele mai multe localităţi în care apare acest fenomen fiind situate în judeţele: Satu Mare (63 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (44 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Iaşi (42 de localităţi, pe graniţa cu Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi, pe graniţa cu Serbia şi Ungaria) şi Bihor (33 de localităţi, pe graniţa cu Ungaria).

Autoritatea avertizează că dacă aţi folosit telefonul/tableta în roaming involuntar nu va scuteşte de plata acestui serviciu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News