„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris Jennifer Jacobs pe rețeaua X, citând alți doi jurnaliști de la Bloomberg, Natalia Drozdiak și Peter Martin.
De asemenea, G4Media transmite același lucru, citând surse guvernamentale și relatează că a întrebat Administrația Prezidențială în legătură cu această propunere. Răspunsul Președinției a fost acela că „nu comentează zvonuri”.
Dezvăluirea jurnalistei Bloomberg vine la o zi după ce premierul Ciolacu a anunțat că PSD propune devansarea alegerilor prezidențiale, care ar trebui să aibă loc în decembrie, pentru septembrie – luna în care expiră mandatul de secretar-general al lui Jens Stoltenberg, subliniază G4Media.
Altfel, dacă scrutinul prezidențial e mutat, Iohannis ar putea să preia un eventual post la NATO fără să-și scurteze mandatul.
Lupta pentru șefia NATO
În ultimele zile, numele premierului olandez Mark Rutte a fost înaintat drept cel favorit pentru a prelua funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Oficiali din cadrul NATO au declarat pentru Politico că „peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general”.
Printre acestea se numără și Statele Unite, Marea Britanie și Germania au anunțat că îl susțin pe Rutte pentru a prelua șefia NATO de la Jens Stoltenberg, scrie și agenția Reuters.
„Însă alți diplomați au atras atenția că nu s-a ajuns la o înțelegere și poate apărea un alt candidat”, subliniază agenția britanică. Pentru a deveni șef NATO, candidatul are nevoie de sprijinul tuturor celor 31 de țări membre, iar Reuters subliniază că Ungaria și Turcia se pot opune alegerii lui Rutte. G4Media scrie că olandezul se lovește și de opoziția României.
Numele lui Iohannis, vehiculat și în trecut
Nu este prima dată când numele lui Klaus Iohannis este vehiculat în legătură cu funcția de secretar general al NATO. În iulie 2021, Klaus Iohannis a fost înaintat ca nume pe lista scurtă de candidați de către publicația Politico.
Întrebat într-o conferință de presă din iulie 2022 dacă ar accepta să fie succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia Alianței, în cazul în care ar primi o propunere în acest sens, Klaus Iohannis a răspuns: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică”.
Mandatul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, început în 2014 și prelungit de atunci de patru ori, expiră la 1 octombrie 2024.