Obiectivul ţintă al BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Astfel, rata anuală a inflaţiei a scăzut în aprilie la 1,2% în zona euro şi la 1,4% în Uniunea Europeană (UE), de la 1,3% şi, respectiv, 1,5% în martie, în timp ce România, Slovacia şi Estonia au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (4,3%), Slovacia (3%) şi Estonia (2,9%), iar cele mai scăzute în Cipru (minus 0,3%) şi Irlanda (minus 0,1%).
Comparativ cu martie 2018, inflaţia anuală a scăzut în 12 state membre ale UE, a rămas stabilă într-un stat şi a crescut în alte 14 (inclusiv în România).
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut în aprilie alimentele, alcoolul şi ţigările (0,47 puncte procentuale), serviciile (0,45 puncte procentuale) şi energia (0,25 puncte procentuale).
România avea cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, în martie 2018, pentru a doua lună consecutivă, potrivit sursei citate, car precizează că, în martie, România a înregistrat un avans al preţurilor de consum de 4%, şi în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 3,8% înregistrată în luna februarie.
Rata anuală a inflației a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Mai precis, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%. Cele mai mari scumpiri sunt la fructe și legume, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Citește și: EXCLUSIV. Cornel Tăbăcaru, rezident român în Costa Rica: “Toți mă întreabă de Elena Udrea”