Clarificările vizează modul de calcul al taxei, iar solicitarea vine după ce Petrom – cea mai mare și mai profitabilă companie petrolieră din România – a anunțat că nu va plăti contribuția de solidaritate în România.

Ce spune regulamentul

România a transpus Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 printr-o ordonanță adoptată la finalul anului trecut.

Atât regulamentul, cât și ordonanța spun că taxa se aplică doar pe profiturile din 2022 și 2023.

Aceasta se aplică societăților care au o cifră de afaceri de peste 75% în următoarele domenii:

  • Extracția petrolului
  • Extracția gazelor
  • Rafinarea produselor petroliere
  • Fabricarea produselor de cocserie
  • Extracția cărbunelui.

În România, taxa este de 60% pe profiturile excedentare. Acestea sunt calculate prin raportare la media anilor trecuți, fiind definite drept profiturile care depășesc cu 20% media profiturilor din anii 2018-2021.

Petrom a anunțat acționarii de pe bursă că nu va achita contribuția de solidaritate, deoarece cifra sa de afaceri din domeniile respective nu depășește 75% din total.

Nici regulamentul european, nici ordonanța românească nu includ distribuția de carburanți între domeniile în care se aplică taxarea.

În urma anunțului companiei, Ministerul Finanțelor a lăsat să se înțeleagă că Petrom datorează taxa către buget, afirmând că aceasta este datorată și de către societățile afiliate.

Compania-mamă OMV a anunțat însă că va achita o taxă suplimentară de 150 de milioane de euro în Austria. În această țară, taxa este de 33% din profiturile excedentare.

4 miliarde de lei la buget

Guvernul se aștepta să încaseze 3,9 miliarde de lei din această taxă.

Pe lângă Petrom, alte companii vizate de taxă sunt producătorul de gaze Romgaz, Rompetrol Rafinare și Petrotel Lukoil, ultimele două deținând rafinării în țara noastră.

Urmărește-ne pe Google News