Potrivit sursei citate, documentul scoate la iveală plăţi ilegale pentru ”carantinaţi” şi dezinfecţii neconforme sau cu adaos de 5.400%.

Spre exemplu, în Caransebeş s-au făcut plăţi ilegale către hoteluri fără ca serviciile să fie prestate. În Râmnicu Sărat s-au decontat ilegal servicii de cazare la tarife mai mari decât cele legale.

România a cheltuit pentru dezinfectare 20,3 milioane de euro în starea de urgenţă.

Iniţial, costul pentru persoanele carantinate trebuia să fie de 300 de lei pe zi. 230 de lei însemnau serviciile de cazare, curăţenie, serviciile de spălătorie, igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor, iar 70 de lei însemnau: trei mese pe zi, apă – 2-4 litri, pahare de unică folosinţă, pijamale şi papuci de unică folosinţă, scrie Mediafax.

Cele mai mari cheltuieli cu carantinaţii le-au avut Bucureştiul cu 17.911.000 lei, judeţul Bihor cu 12.139.000 lei şi judeţul Suceava cu 9.288.000 lei. Cei mai „scumpi” carantinaţi au fost în Bucureşti, unde costul s-a ridicat la 5.462 lei/ persoană. La costuri ridicate pe carantinaţi a urmat Braşov – 5.389 lei/pers, Giurgiu – 4.491 lei/pers, Timiş – 4.297 lei/pers, Gorj – 3.960 lei/pers, Prahova – 3.768 lei/pers, Tulcea – 3.741 lei/pers.

În perioada stării de urgenţă, România a avut şi alte cheltuieli publice legate de pandemie.

A dat bani publici pentru alocaţiile de hrană şi pentru cazarea personalului din serviciile publice aflate în izolare preventivă la locul de muncă, a avut costuri cu măsurile de sprijin pentru persoanele vulnerabile care au fost în izolare la domiciliu, a avut costuri cu specialişti care să acorde asistenţă socială, cu identificarea spaţiilor de cazare pentru izolarea oamenilor fără adăpost, costuri cu voluntariatul, cu asigurarea la cerere de spaţii de cazare destinate repausului între ture, costuri cu hrana şi apa personalului sanitar, şi cu asigurarea altor materiale de protecţie.

Toate acestea au costat alte 153.283.000 de lei (31,9 milioane de euro), iar cei mai mulţi bani, la acest capitol s-au dus spre Olt, Bucureşti, Maramureş, Bacău, Constanţa, Mehedinţi, Dâmboviţa, Hunedoara, Alba şi Mureş.

În raportul Curții de Conturi se mai arată că Unifarm a făcut achiziţii fără acordul acţionarilor în valoare de aproape 1,5 miliarde de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News