Situația din Libia este una specială. Potrivit documentelor oficiale, statul magrebian are să returneze țării noastre 45,5 milioane de dolari.

Povestea investițiilor în Libia este așa: Ceaușescu a făcut școli, drumuri și a exportat arme în Libia. La schimb, libienii ne-au lăsat să exploatăm uriașul zăcământ Murzuk. România a mai investit alte 50 de milioane de dolari în zăcământ de petrol. Aceste operațiuni au fost realizate prin Rompetrol, care în perioada comunistă era societate de stat.

Guvernul Văcăroiu a vândut în anul 1992 zăcământul către grupul spaniol Repsol, din cauză că România nu dispunea de sumele necesare pentru a dezvolta acest proiect. Cu rezerve estimate de 2 miliarde de barili, numai în acest zăcământ se găsește de două ori mai mult țiței decât în tot subsolul României.

Zăcământul cu pricina valorează miliarde de dolari la valorile actuale!

Chiar dacă a vândut zăcământul pe un mizilic, problema este că nici datoria de 45 de milioane de dolari nu a văzut-o statul român. Și asta pentru că Rompetrol a fost privatizat în 1998 și preluat de către fostul om de afaceri Dinu Patriciu.

În 2014 a avut loc o primă sentință definitivă în Dosarul Rompetrol, iar instanța a decis că această creanță trebuia să ajungă în conturile statului, nu ale lui Patriciu. Conform sentinței, o firmă afiliată fostului grup Rompetrol, actualul KMG International, și mai multe persoane fizice trebuie să achite statului trebuie să plătească diferența.

Între timp, statul a fost lăsat cu ochii în soare atât de către libieni, cât și de kazahi. Libia dorea să dea doar 7 milioane de dolari, însă partea română a replicat că alte state au obținut procente suplimentare, iar Libia însăși oferea finanțări altor state.

Cum, în anul 2011, dictatorul Muammar Gaddafi a fost înlăturat de la putere și ucis în timpul revoluției arabe, soarta datoriei s-a complicat și mai mult.

Din 2014, Libia este în război civil din cauza a numeroase facțiuni care se luptă pentru putere. O parte a țării  este afectată de atacurile Statului Islamic.

Libia este unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pământ. Și singurul unde, în 2012, Statele Unite și-au pierdut la datorie ambasadorul, prin violență, primul incident de acest fel, din 1979.

Urmărește-ne pe Google News