Și cum românul este o creatură subjugată propriilor obiceiuri, a forțat până și gazda sa greacă să se suspună acestor metehne. În mai toate tavernele, meniurile sunt și în limba română și aproape toți ospătarii știu să spună măcar un „bună ziua” în limba lui Eminescu. În plus, gazda „pune pe tavă” chiar și un zâmbet, fapt care, câteodată, derutează turistul autohton ce vine deja pregătit să dea comanda încă de dinaintea aterizării pe scaun.
Meniul în limba română poate fi considerat marketing, dar cu adevarat suprinzător este că pe lista de bucate au apărut și mâncărurile favorite ale compatrioților noștri. Pentru că… o fi gyrosul bun și ieftin, dar tot mai gustos e mititelul cu muștar. Și ciorba, ciorba, fără de care românul are senzația că se ridica de la masa flămând. Așa că, la terase tronează anunțuri cu litere de-o șchioapă (și cu fotografiile aferente) care te îmbie cu o ciorbă de burtă la 3 euro, mici cu muștar și, desigur, bere plus vestitele sărmăluțe (nu, nu Dolmathakia! ) care stau în farfurie lângă o mămăligă pufoasă.
Daca si tu esti fan, uite aici cum se face ciorba de burta reteta traditionala!
Până și în camerele de hotel, printre canale de știri europene se află două canale TV românești, unul al televiziunii de stat și altul privat. De pe balcoanele pensiunilor răzbate așadar, la ceas de seară, câte un jurnal de știri românesc, o muzică populară sau inconfundabilul zgomot al zarurilor izbite cu naduf de cutia de lemn.
Autograf românesc: bere la pet pe plajă
La tavernă se comandă și se mănâncă românește, într-o plimbare pe faleză se amestecă un accent din Ardeal cu blândul grai moldovenesc, de pe la ferestrele pensiunilor răzbat știri românești. La plajă, e altă discuție. Românul din Paralia poate fi ușor reperat după …berea la pet. Dacă nu este adusă de acasă, este cumpărată de aici, de pe la un supermarket. Sticla înfiptă cu botul în nisip este drapelul întors cu susul în jos, semn că fortul a fost capturat iar inamicul înfrânt. Amintirea tristă a luptei cu căldurile „sub-tropicale” ale Greciei rămâne în nisipul fierbinte din apropierea sezlongului sau rogojinei, mărturie pentru următorul trecător care vrea să se aciueze pe acolo. O marcare a teritoriului, cu vitejescul „Pe aici nu se trece!” transformat în „Pe aici nu se stă!”.
Un fapt e cert. Pentru că n-au mai încăput la Mamaia, în România, turiștii români au luat calea sudului și au cucerit… Paralia. Deocamdată!
Citește și: Marian Godină intervine în scandalul dintre medicul Cristescu și polițiști. „V-a oprit vreodată Poliția și ați ajuns să fiți târâți sau bruscați?”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro