Scopul și reglementările proiectului de lege

Directiva europeană privind salariile minime adecvate are drept scop îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale angajaților români.

Legea vizează transpunerea Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022, referitoare la salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, termenul-limită fiind 15 noiembrie 2024.

Proiectul de lege include reglementări privind un nou mecanism de stabilire a salariului minim și asigurarea accesului salariaților la o protecție a salariului minim, fie printr-un salariu minim legal, fie prin salarii și condiții de muncă decente, stabilite prin contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.

Directiva urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai, prin salarii minime adecvate și un cadru eficient de negociere colectivă care să sprijine creșterea salariilor.

Stabilirea și actualizarea salariului minim legal se realizează în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Salariul minim va fi 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Reamintim că la data de 16 octombrie, Marcel Ciolacu a anunțat că de la data de 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie se va majora la 4.050 de lei brut, cu 350 de lei mai mult decât salariul minim actual, care este de 3.700 de lei brut.

„Am stabilit, azi, în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze între 47 şi 52 la sută din salariul minim european”, a transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.

„De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim”, a adăugat Marcel Ciolacu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News