Cuprins:
Cel mai mare exportator de cereale
România a devenit cel mai mare exportator de cereale.
Conform datelor Comisiei Europene, România a livrat 5,1 milioane de tone de cereale, reprezentând 30,8% din exporturile totale ale UE.
Adică, țara noastră a exportat de 2,1 ori mai multe cereale decât Franța, livrând 3,2 milioane de tone de grâu și 1,3 milioane de tone de orz.
Totuși, la porumb, Polonia a devansat ușor România.
După România și Franța, în topul exportului de cereale, urmează Germania – cu 1,7 milioane de tone de cereale, Lituania – 1,4 milioane de tone și Polonia – cu 1,3 milioane de tone.
Deficit uriaș la produsele agroalimentare
În ciuda performanței pe piața cerealelor, România înregistrează un deficit uriaș la produsele agroalimentare.
În primele zece luni ale lui 2024, deficitul a ajuns la 2,5 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mare față de anul precedent.
Importurile de alimente și animale vii au însumat 11,5 miliarde de euro, în creștere cu 3,4%, în timp ce exporturile au scăzut cu 11,8%, până la 9 miliarde de euro.
Cel mai mare deficit este generat de importurile de carne de porc, care au însumat 299.000 de tone, în valoare de 875 de milioane de euro.
Alte produse care contribuie la adâncirea deficitului sunt produsele de patiserie și brânza.
Produsele de brutărie, de patiserie și biscuiți, sunt categoria care generează a doua cea mai mare cheltuială a României în zona agroalimentară.
Concret, în primele zece luni ale lui 2024, au fost aduse în țară 177.000 de tone de astfel de produse, în valoare de 573,3 milioane de euro.
România a importat 102.776 de tone de brânză și caș, în valoare de 468,3 milioane de euro ceea ce a generat un deficit de 375,5 milioane de euro.
De asemenea, importurile de lapte și smântână au crescut semnificativ, ducând la un deficit de 104,9 milioane de euro.
Produsele care țin deficitul comercial în frâu
Grâul și tutunul sunt produsele care au echilibrat balanța comercială a României în 2024.
Cel mai mare excedent al anului trecut a fost pe grâu și meslin, respectiv 1,1 milioane de euro.
Excedentul generat de produsele din tutun și țigări a fost de peste un miliard de euro.
Mai exact, produsele care conțin tutun, au înregistrat un excedent de 975,1 milioane de euro, iar țigările de foi au contrabalansat comercial România cu 594,6 milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro