Cercetătorii francezi au spus că nu ar fi vorba despre un reactor nuclar, ci despre un centru de tratare a comsbustibililor radioactivi sau unul pentru materiale radiologice, care a degajat în atmosferă niveluri ridicate de ruteniu 106, un element care nu există în natură şi este folosit în reactoarele nucleare.
Conform unor surse din cadrul Ministerului Mediului din România, pe 30 septembrie a avut loc un eveniment nuclear în zona Volga-Urali, care a răspândit în atmosferă un nor radioactiv.
Acesta s-a deplasat către Crimeea, apoi România. Nivelul de contaminare de la noi a fost de 7 Bq/m2. Norul s-a deplasat mai departe spre Vest și a afectat 14 țări.
Teoretic, nivelul Bq (bechereli) pe metru pătrat trebuie să fie zero, pentru nivelul normal de radioactivitate în atmosferă. În acest context, instituțiile de resort ar fi trebuit să anunțe oficial incidentul imediat, împreună cu toate măsurile care trebuie luate, dacă este cazul.
Menționăm că nivelul 7 Bq/metru pătrat nu este unul care să pună probleme din punctul de vedere al sanitogenezei și nu a fost nevoie de medicație în România în acest caz.
VIDEO | Povestea impresionantă a bătrânei care a dormit 6 ani în parc, până i-au degerat mâinile şi picioarele