Este pentru prima dată când România se împrumută pe 30 de ani, în euro. Executivul a mai luat bani de pe piețele externe pe 30 de ani, dar prin vânzarea de obligațiuni în dolari.
Nevoia de bani a Guvernului este destul de ridicată, după ce în primele luni ale acestui an a împrumutat mai puțin de pe piața internă, inclusiv din cauza problemelor cauzate sectorului bancar de taxarea activelor, introdusă prin OUG 114.
Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.
Astfel, Guvernul a luat 1,15 miliarde euro prin titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vânzarea celor pe 15 ani, iar cu cele pe 30 de ani 1,35 miliarde de euro, conform Bloomberg.
Guvernul are nevoie să se împrumute rapid de pe piețele externe, după ce, în primele luni ale anului, a obtinut de la băncile din România, mai puțin decât avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și acoperirea unui eventual deficit bugetar, potrivit profit.ro.
Potrivit sursei citate, cel mai probabil autoritățile s-au grăbit să profite de condițiile de pe piețele externe, considerate în această perioada favorabile unor țări ca România.
Anul trecut, statul a împrumutat de pe piețele externe 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei).
FOTO – Pixabay.com
Citește și… Curs valutar 27 martie 2019. Euro este în creștere. Unde găsești cel mai bun curs
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro