Ministerul Finanțelor a redeschis luni o emisiune de obligațiuni cu scadența în anul 2032, dorind să împrumute 300 de milioane de lei. Interesul băncilor a fost însă mare la aceste dobânzi, astfel că statul a împrumutat în total 517 milioane de lei.
Deficitul atârnă greu
Nivelul ridicat al costurilor vine în contextul în care România are un deficit bugetar ridicat, iar instituțiile financiare internaționale au redus estimările de creștere economică pentru țara noastră.
BERD previzionează că țara noastră va încheia acest an cu un avans de 2,5% și de 3% anul viitor, în timp ce estimările anterioare erau de 2,8% pentru 2022 și de 4,1% pentru 2023.
Deficitul bugetar estimat de Guvern în acest an este de 5,84%, însă acesta trebuie redus sub 3% în anul 2024, conform tratatelor europene.
Anterior, Adrian Câciu, actualul ministru al finanțelor, critica nivelul mare al dobânzilor la împrumuturi atunci când PSD era în opoziție.
Trend global
Creșterea costurilor este însă în linie cu trendurile regionale și globale, pe măsură ce cresc așteptările de majorare a ratelor de dobândă, conform lui Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR, citat de site-ul respectiv.
La rândul lor, dobânzile mari la nivel global vin ca urmare a inflației mari.