Două sisteme de apărare aeriană urmează să fie livrate în următorii doi ani și alte două în trei ani, precizează producătorul.
„Această comandă substanțială venită pentru prima dată din partea guvernului român ne lărgește prezența în Europa Centrală. De asemenea, subliniază rolul Rheinmetall ca furnizor principal de sisteme de apărare aeriană la sol. Mai mult, ordinul va consolida capacitățile defensive ale UE și NATO pe flancul estic al Europei, lucru de care suntem foarte bucuroși”, a afirmat Armin Papperger, președintele consiliului executiv al Rheinmetall AG, citat în comunicat.
Deși este primul contract major încheiat cu autoritățile române, producătorul german este deja prezent în România. În Satu Mare, Rheinmetall operează deja de câteva luni un hub, unde sunt efectuate activități de întreținere pentru vehicule militare.
Ce cumpără România
Un sistem de artilerie antiaeriană Oerlikon modernizat, soluția de apărare aeriană Skynex a Grupului este un sistem de apărare aeriană la sol modular, flexibil, pentru protecția obiectelor și instalațiilor staționare la distanță mică. Sistemul este capabil să angajeze simultan până la patru ținte la distanță foarte scurtă, inclusiv ținte terestre.
Soluțiile de apărare aeriană bazate pe tun din familia de produse Skynex se pretează în mod special pentru operațiunile la distanță apropiată, unde rachetele ghidate sunt ineficiente. Tunurile automate Oerlikon cu tragere rapidă au o rată de tragere de 1.100 de cartușe pe minut și o rază efectivă maximă de până la 4.000 de metri.
Succesul recent obținut în Ucraina de vechiul tanc antiaerian Gepard de 35 mm subliniază eficiența remarcabilă a apărării aeriene bazate pe tun în combaterea amenințărilor aeriene – în special rachetele de croazieră și dronele – și importanța continuă a apărării aeriene cu rază scurtă de acțiune în războiul modern, menționează producătorul german.
În comparație cu Gepard, Skynex nu reprezintă doar un salt generațional în ceea ce privește tehnologia senzorilor, desfășurarea în rețea a mai multor unități tactice și includerea în sisteme de comandă și control de eșalon superior. Eficacitatea sa unică de luptă rezultă și din utilizarea muniției programabile de 35 mm Ahead de la Rheinmetall, asigurând eficacitate maximă împotriva țintelor mici, care se mișcă rapid.
Achizițiile României
România a încheiat în ultimele luni mai multe contracte pentru înzestrarea armatei. Printre acestea se numără cel încheiat cu SUA pentru achiziția de tancuri de luptă M1A2 Abrams sau cel pentru achiziția de rachete Javelin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ciobanudorin_2006 • 06.02.2024, 07:19
Alta dandana.Fa frate la tine în tara.Slabi la minte mai suntem.
mariussorin75 • 23.12.2023, 21:41
foarte bine, sa ne apere clasa politica, restul se descurca cum pot