Veniturile totale au fost de 322,5 miliarde de lei, iar cheltuielile totale s-au ridicat la 424,4 miliarde, arată datele.

Creșterea deficitului este explicată, pe partea venituri, de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – decembrie din cauza crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (18,12 miliarde de lei).

De asemenea, autoritățile au crescut cu 2,72 miliarde de lei restituirile de TVA și a acordat bonificații pentru plata la scadență a impozitelor pe profit și a celui pe microîntreprinderi, în valoare de 900 de milioane de lei.

Plăți cu caracter excepțional

Pe partea de cheltuieli a fost înregistrată o creștere a fondurilor alocate investițiilor cu 9,5 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 15,07 miliarde de lei.

Programele guvernamentale pentru combaterea efectelor economice negative ale pandemiei au dus la garanții de stat de 12,48 miliarde de lei.

Impozitul pe salarii a adus mai mulți bani decât cel pe profit

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 322,52 de miliarde de lei, cu 0,4% peste nivelul din 2019.

Impozitul pe venit și cel pe salarii au adus la buget 24,33 de miliarde de lei, în creștere cu 4,9%. În schimb, încasările din impozitul pe profit au fost de doar 15,99 de miliarde de lei, în scădere cu 9,8%.

Contribuțiile de asigurări au consemnat un total de 112,25 de miliarde de lei, cu doar 0,7% mai mult. Alte impozite pe profit, venituri și câștigurile de capital au însumat 3,15 miliarde de lei, în scădere cu 15,4%.

Consumul își revine

Încasările nete din TVA au fost de 60,82 de miliarde de lei, în scădere cu 7%, însă evoluția arată o creștere de 16% în luna decembrie față de decembrie 2019.

Veniturile din accize au fost de 30,72 de miliarde de lei, în scădere cu 2,4%. Scăderea vine în special ca urmare a reducerii consumului de carburanți în perioada de două luni a stării de urgență, limitarea turismului și creșterea muncii de acasă.

Accizele la tutun au un plus de 10,9%, ca urmare a creșterii nivelului acestora.

Taxele pentru utilizarea bunurilor au adus 3,77 de miliarde de lei.

Dividende și fonduri europene

Veniturile nefiscale ale statului au fost de 24,39 de miliarde de lei, în special ca urmare a scăderii veniturilor din dividende cu 2 miliarde de lei.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților deja făcute s-au ridicat la 33,56 de miliarde de lei, în creștere cu 32,4% față de nivelul din 2019.

Pe ce s-au dus banii

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat au fost de 424,43 miliarde de lei, cu 14,8% mai mult față de 2019. O parte din cheltuieli a fost cauzată de măsurile de susținere a economiei:

  • 4,25 de miliarde de lei au fost dați pentru indemnizații pe perioada suspendării temporare a contractului de muncă la inițiativa angajatorilor
  • 2,69 de miliarde de lei au fost acordați pentru decontarea unei părți a salariului brut al angajaților menținuți în muncă (41,5%)
  • 922 de milioane de lei au reprezentat indemnizații pentru profesioniști și persoanele care au avut activitatea întreruptă ca urmare a coronavirusului.

Lefurile bugetarilor costă 110 miliarde de lei

Cheltuielile de personal au fost de 109,88 de miliarde de lei, în urcare cu 7,5% ca urmare a creșterii indemnizației de hrană și a majorărilor de lefuri din sistemul bugetar de la 1 ianuarie 2020.

Aproape un miliard de lei au fost dați pentru sume câștigate în justiție în domeniile educației și justiției.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost de 57 de miliarde de lei, în urcare cu 6,9%. Majorările vin în special la administrațiile locale și e vorba de cheltuieli cu spitalele, din cauza crizei sanitare.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 138,55 miliarde de lei, în urcare cu 20,8%, survenită ca urmare a majorării punctului de pensie și a pensiei minime.

Pe lângă acestea, au existat cheltuieli generate de ajutoare acordate firmelor în pandemie în valoare de 7,9 miliarde de lei, la care se adaugă 3,6 miliarde de lei pentru concediile medicale.

Subvenții de 8 miliarde de lei

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 8,14 miliarde de lei, în special în sectoarele agricol și de transporturi.

Rubrica alte cheltuieli a bifat 8,36 de miliarde de lei, ca urmare a restituirilor făcute pentru bunurile confiscate de comuniști, a burselor acordate elevilor și studenților, a despăgubirilor acordate producătorilor agricoli (929 de milioane de lei) și a indemnizațiilor acordate părinților pentru supravegherea copiilor (96 de milioane).

Cele mai mari investiții din ultimii zece ani

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri europene au fost de 25,1 miliarde de lei, în urcare cu 29%.

Cheltuielile pentru investiții, care includ atât pe cele de la buget, cât și cele cu fonduri UE, au fost de 53,2 miliarde de lei, cele mai mari din ultimii zece ani, în urcare cu 9,5 miliarde de lei.

Pentru acest an Guvernul trebuie să găsească 6 miliarde de euro în plus, astfel încât să acopere reducerea deficitului până la 7% din PIB și majorarea pensiilor.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News