„Un obiectiv național în derularea exercițiului îl constituie finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat «gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)»”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, pe Facebook.
Exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24) în domeniul apărării aeriane și antirachetă a avut loc între 3 și 14 iunie la Capu Midia cu participarea a aproximativ 1.300 de militari români și aliați (din Cehia, Franța, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia și Ungaria).
„Ramstein Legacy 24 este exercițiul forțelor aeriene și integrează structuri de apărare aeriană și antirachetă. Scopul exercițiului este de a ne instrui în cadru multinațional pentru ducerea unei operații defensive”, a adăugat MApN.
Armata Română a receptionat și primele șase drone Bayraktar, fabricate în Turcia, aceleași modele utilizate cu succes de către soldații ucraineni în lovirea blindatelor rusești imediat după invazie.
Poligonul de la Capu Midia, situat în zona Mării Negre, a fost gazda testelor pentru cea de-a doua baterie Patriot, menită să asigure protecția flancului estic al NATO, în contextul solicitărilor Ucrainei pentru echipamente de înaltă precizie pentru apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești, notează sursa citată.
România trebuie să decidă dacă oferă un sistem Patriot Ucrainei
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, 11 iunie, că va convoca joia viitoare, 20 iunie, o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cadrul căreia va fi discutat şi subiectul privind acordarea sau nu a sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina
Pe 22 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”. Şeful statului a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”. El a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, „fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.
Pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a declarat în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră. El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
BONY • 15.06.2024, 05:57
Ce coencidenta,chiar inainte de sedinta CSAT unde chipurile se hotara soarta singurei baterii Patriot operationale...Va urma o piesa de teatru cu un final mai mult decat previzibil in 20 iunie.
ciobanudorin_2006 • 14.06.2024, 21:18
Știe cineva la modul corect sa ne spună de câte sisteme Patriot are nevoie România fiindcă ar fi corect sa fim și noi informați.
Mihai771 • 15.06.2024, 02:00
ciobanudorin_2006 • 14.06.2024, 21:18
Știe cineva la modul corect sa ne spună de câte sisteme Patriot are nevoie România fiindcă ar fi corect sa fim și noi informați.
Minim 9 sisteme...dar apararea se face stratitificat cum are SUA si Israel iti trebuie si short si very short air defense shoradurile de care tot bat apa in piua astie de la mapn si se *** pe ei de 5 ani si nici acum nu au cumparat...oricum urmatorul pas este doarea cu lasere care sint mult mai sigure si mai ieftin de operat o racheta de asta patriot ajunge la 3 milioane $ pe cind un laser trage pentru 1-2 $ dar este greu de intretinut sensibil la vibratii , vreme rea nu se stie cit de eficient etc...dar trebuie sa vinda astia rachete la toata lumea si de abia dupa aia trec la altceva...orcum pina in 2050 o sa avem si noi ce trebuie dupa ce fura gheneralii si psd pnl jumate din smintina...nu trebuie sa dea navala rusii ca avem pradatorii aici in tara...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.