„Un obiectiv național în derularea exercițiului îl constituie finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat «gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)»”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, pe Facebook.

Exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24) în domeniul apărării aeriane și antirachetă a avut loc între 3 și 14 iunie la Capu Midia cu participarea a aproximativ 1.300 de militari români și aliați (din Cehia, Franța, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia și Ungaria).

„Ramstein Legacy 24 este exercițiul forțelor aeriene și integrează structuri de apărare aeriană și antirachetă. Scopul exercițiului este de a ne instrui în cadru multinațional pentru ducerea unei operații defensive”, a adăugat MApN.

Armata Română a receptionat și primele șase drone Bayraktar, fabricate în Turcia, aceleași modele utilizate cu succes de către soldații ucraineni în lovirea blindatelor rusești imediat după invazie.

Poligonul de la Capu Midia, situat în zona Mării Negre, a fost gazda testelor pentru cea de-a doua baterie Patriot, menită să asigure protecția flancului estic al NATO, în contextul solicitărilor Ucrainei pentru echipamente de înaltă precizie pentru apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești, notează sursa citată.

România trebuie să decidă dacă oferă un sistem Patriot Ucrainei

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, 11 iunie, că va convoca joia viitoare, 20 iunie, o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cadrul căreia va fi discutat şi subiectul privind acordarea sau nu a sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina

Pe 22 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”. Şeful statului a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”. El a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, „fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.

Pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a declarat în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră. El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News