„Dintre cele 35 de milioane, circa 10 milioane sunt vaccinuri care au fost distruse sau urmează să fie distruse, pentru că au expirat. Mai există încă în unităţile sanitare două milioane de doze care sunt în termen de valabilitate, iar această cantitate se va completa cu încă 1,2 milioane de doze cu vaccinul în formula actuală, ştiţi bine că vaccinul se actualizează periodic. Este vorba despre o cantitate de vaccin pentru care se plătiseră în avans banii încă din anul 2021 şi în felul ăsta se stinge contractul cu unul dintre producători”, a spus Alexandru Rafila, într-o declaraţie de presă, potrivit Agerpres.

Peste 20 de milioane de doze au fost folosite

Și a continuat: „Peste 20 de milioane de doze s-au folosit, cu precizarea că, fiind vorba, cel puţin în trecut, de flacoane multidoză, o parte dintre doze erau administrate şi o parte nu se puteau administra, pentru că durata de păstrare după deschidere a flaconului era limitată”.

Rafila, care a devenit ministru în noiembrie 2021, a precizat că cheltuielile de distrugere a celor 10 milioane de doze nefolosite se ridică la câteva sute de mii de euro și că nici el și nici colegii din zona tehnică a ministerului nu au fost întrebați dacă este nevoie de atâtea vaccinuri.

„Oricum, România a plătit în total pentru aceste vaccinuri, pe care le-a primit, 2,5 miliarde de lei. Cred că putea să existe și alt tip de gândire din punct de vedere medical. Mă rog, eu nu am fost niciodată întrebat legat de necesități și nici colegii mei și nici colegii mei din zona tehnică. Repet, este un dosar penal în derulare, nu pot să fac comentarii, însă modul în care s-a judecat, cine a judecat, cum au făcut atunci când au acceptat anumite cantități de vaccin, în condițiile în care depozitele, de exemplu, erau pline, nu pot să fac niciun fel de apreciere. Lăsăm ancheta să se desfășoare și o să avem un rezultat cu siguranță”, a mai punctat Rafila.

România a primit dozele de vaccin, potrivit contractului semnat de Ursula von der Leyen cu toată Uniunea Europeană. În ianuarie 2021, președinta Comisiei Europene a anunțat că cele 27 de țări membre ale UE, inclusiv România, nu pot negocia separat contractele de achiziție a vaccinurilor: „Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”.

DNA a cerut ridicarea imunității a trei foști membri ai Guvernului

DNA a solicitat joi, 23 noiembrie, Senatului şi Preşedinţiei, ridicarea imunității fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator, şi a foştilor miniştri ai sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii de la USR. Procurorii i-au acuzat de „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea”.

Procurorii anticorupție au precizat că în perioada ianuarie-mai 2021, adică în pandemie, au fost cumpărate peste 52,8 milioane de doze de vaccin anti-COVID în plus față cele necesare, iar prejudiciul depășește un miliard de euro, la care se adaugă TVA.

Premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, au anunțat că majoritatea parlamentară din Senat va vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu, lucru care urmează să se întâmple săptămâna viitoare.

În cazurile lui Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cel care trebuie să se pronunțe pe tema cererii DNA este președintele Klaus Iohannis, întrucât cei doi nu sunt parlamentari. Șeful statului a primit cererea pentru ridicarea imunității și va lua decizia în perioada imediat următoare, au precizat surse de la Cotroceni pentru Libertatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News