Scorul general obţinut de România este de 4,32 puncte (în creştere faţă de 4,30 puncte anul trecut) pe o scară de la unu la şapte. Înaintea României se află state precum Cehia (31), Polonia (locul 41), Rusia (45) şi Turcia (51). România devansează însă ţări precum Bulgaria (54), Slovenia (59), Ungaria (63) şi Slovacia (67).
Potrivit autorilor raportului, citați de Agerpres, România are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se clasează pe locul 88 în lume) dar şi la instituţii şi infrastructură (ambele locul 86 în lume). În schimb, România se clasează cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupă locul 34 în lume, şi mărimea pieţei, locul 43.
În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al şaselea an consecutiv (cu un scor de 5,8 puncte), urmată de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. La coada clasamentului se regăsesc Mauritania (locul 138 cu 3 puncte), Ciad (locul 139) şi Guineea (locul 140 cu 2,8 puncte).
Pe ansamblu, raportul anual publicat de World Economic Forum (WEF) susţine că ţările din întreaga lume suferă de pe urma încetinirii ritmului de creştere a productivităţii care afectează expansiunea economică.