„Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns, dar oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate”, au declarat surse guvernamentale pentru Europa Fm.
Astfel, oficialii români transmit că dacă inspectorii ruși vor să vadă bazele alianței NATO de pe teritoriul României, Rusia va trebuie să accepte, la rândul ei, ca experți români, polonezi și americani să intre în bazele militare de pe teritoriul Rusiei.
SUA și NATO au trimis miercuri răspunsurile lor scrise la revendicările Moscovei, respingând principalele revendicări ale Rusiei, dar oferind o cale spre dialog, așa cum a explicat secretarul american de Stat Antony Blinken.
Printre revendicările Rusiei se numărau retragerea trupelor alianței de pe teritoriile României și Bulgariei și blocarea aderării Ucrainei la NATO. Cererile au fost respinse de alianță. Inspectarea bazei de la Deveselu este singura mențiune despre România în răspuns oferit Rusiei.
Baza de la Deveselu adăpostește scutul antirachetă, devenit operațional în 2016, despre care SUA și NATO insistă că are un rol defensiv. Moscova s-a plâns în mai multe rânduri că sistemul ar putea fi folosit pentru a lansa rachete spre teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o.
În scrisoarea trimisă, SUA au respins ferm una dintre principalele revendicări ale Rusiei, aceea ca NATO să își înceteze extinderea spre est, în special spre Ucraina și Georgia. SUA au arătat clar că sunt determinate să apere suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și dreptul statelor de a-și alege propriile alianțe.
„Răspunsul SUA permite debutul unei conversații serioase, dar pe probleme minore”, a spus ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, joi, potrivit ziarului Kommersant, în prima reacție la scrisoarea Washingtonului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro