Potrivit celor mai noi date ale autorităților italiene, carnea contaminată provine mai ales din Polonia (34%), Spania (21%), Belgia (13%) și România (6,8%). Și autoritățile veterinare italiene monitorizează cu atenție deosebită pentru carnea lor derivată de la cai din Europa de Est „în special din Polonia și România”, se arată într–un document obținut de Investigative Reporting Project Italy.
Rapoartele, inițiate de autoritățile veterinare din Piemont și Lombardia, au implicat axa România-Belgia-Italia. Conform documentelor obținute de IRPI niciunul dintre loturile pe care s-a găsit un exces de cadmiu nu a ajuns în feluri de mâncare italienești.
Jurnaliștii italieni scriu că toate loturile au fost returnate expeditorului sau distruse înainte de a fi introduse pe piață. Însă încărcăturile care sosesc din România nu s-au oprit. Totodată, în unele cazuri, s-au detectat prezența documentelor contrafăcute și modificate pentru identificarea cailor.
Transporturile și rețeaua au intrat în vizorul Europol, care a demarat o operațiune de amploare în toate țările implicate. Ancheta europeană a ajuns la porțile unui abator din Baia Mare, iar procurorii cercetează dacă furnizorii locali au beneficiat de protecția instituțională a direcției sanitar-veterinare.
Cadmiul e un metal greu, extrem de toxic, care afectează mai ales căile respiratorii și rinichii, unde se asimilează cu precădere. Poate provoca insuficiență renală, osteoporoză, ba chiar și cancer, în special cel pulmonar.