Tragedia petrecută vineri la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța ridică la 12, numărul incendiilor petrecute în spitalele din România, doar în ultimul an.
Cele mai grave trei incidente din România au avut loc în secțiile COVID ale spitalelor, pe fondul suprasolicitării din timpul valurilor pandemice.
România nu este singură în această situație, incidente asemănătoare având loc în țări din Asia, Africa și estul Europei.
Un studiu publicat la începutul anului arăta că în perioada mai 2020 – mai 2021 au avut loc 38 de incendii și incidente care s-ar fi putut transforma în incendii, în facilitățile medicale care foloseau oxigen. 82% dintre acestea s-au petrecut în spitalele care tratau pacienți COVID, iar în general, cauza primară a izbucnirii incendiilor a fost o defecțiune a instalației electrice.
Cele mai multe incendii în facilitățile ATI au avut loc în India. În primăvară, site-ul The Indian Express observa că în perioada august 2020-mai 2021, nu mai puțin de 24 de incendii au avut loc în spitalele din India și au ucis 93 de pacienți, în special bolnavi COVID. Nu toate incendiile au fost fatale.
Experții indieni au explicat că spitalele au fost pur și simplu copleșite de numărul mare de pacienți și de paturi adăugate și că, prin urmare, instalațiile electrice, proiectate pentru o capacitate mai mică, nu au mai făcut față.
Țara cu cele mai multe victime pare a fi Irakul, unde doar două incidente majore, în aprilie și iulie anul acesta, au ucis cel puțin 142 de persoane. Pe fondul corupției și al sărăciei, sistemul sanitar al Irakului este deficitar și subfinanțat, după ani de zile în care țara a fost afectată de război.
Dintre țările afectate de incendii grave în facilitățile COVID, România este singura țară UE, iar datele economice – PIB pe cap de locuitori spre exemplu, arată diferența dintre ea și state precum Egipt, India sau Irak.
Însă majoritatea țărilor afectate de astfel de incendii alocă o proporție relativ redusă din PIB sectorului sanitar. O comparație pe baza datelor de la Banca Mondială arăta că România alocase 5,5% din PIB în 2018, Egipt 4,9%, India 3,5%, iar Irak 4,1. Prin comparație, vecina Ungaria a alocat 6,7% în același an, în vreme ce Portugalia – 9,4%.
Incendii grave izbucnite în facilitățile COVID din străinătate
8 septembrie 2021, Macedonia de Nord. Un incendiu izbucnit într-un spital modular COVID a ucis 14 oameni – 12 pacienți și două rude care erau în vizită – și a rănit alte 12 persoane, în orașul Tetovo din Macedonia de Nord.
O anchetă a fost demarată, pe fondul speculațiilor că unele erori în construirea sau întreținerea spitalului destinat pacienților cu coronavirus ar fi de vină.
La două zile după incendiu, ministrul sănătății, adjunctul său și directorul spitalului din Tetovo și-au oferit demisia, însă premierul nu a luat încă o decizie în acest sens.
Pe 17 septembrie, sute de protestatari au ieșit în stradă în Tetovo, cerând autorităților să facă publice rezultatele anchetei. Strigând „Dreptate!”, manifestanții s-au oprit în fața clădirii administrației locale, unde au aruncat cu ouă și au cerut demisia primarului.
Ancheta nu a fost încă finalizată.
12 iulie 2021, Irak. Un incendiu izbucnit la spitalul Al-Hussein din Nassiriya, Irak, în secția de izolare COVID, a ucis cel puțin 60 de persoane, potrivit unui bilanț oficial.
Informațiile anterioare anunțaseră cel puțin 92 de decese.
Incendiul ar fi fost provocat de o defecțiune la instalația electrică, iar incendiul a fost exacerbat de oxigenul folosit pentru tratarea pacienților.
28 mai 2021, Brazilia. Un incendiu izbucnit în secția COVID a unui spital din nord-estul Braziliei, în orașul Aracaju, a ucis patru pacienți.
4 mai 2021, Africa de Sud. Doi pacienți au murit într-un incendiu izbucnit într-o secție COVID din spitalul FH Odendaal din Modimolle, Africa de Sud.
1 mai 2021, India. Un incendiu izbucnit într-un spital din Bharuch, Gujarat, India, a ucis 16 pacienți COVID și două asistente.
24 aprilie 2021, Irak. Un incendiu izbucnit la spitalul Ibn al-Khatib din Bagdad, Irak a ucis cel puțin 82 de persoane și a rănit 110. Incendiul a izbucnit în urma unei explozii a tancurilor de oxigen destinate pacienților COVID.
Lipsa sistemelor de detectare și stingere a incendiilor au contribuit la răspândirea rapidă a focului, iar mulți pacienți au murit pentru că au fost deconectați de la ventilatoare. Ministrul Sănătății a fost suspendat de premier, apoi a demisionat.
26 martie 2021, India. Cel puțin 11 persoane – pacienți COVID – au murit într-un incendiu care a izbucnit într-un spital aflat într-un mall din Bhandup, Mumbai.
17 martie 2021, Bangladesh. Trei pacienți COVID au murit în incendiul izbucnit la secția ATI a unui spital din Dhaka, Bangladesh. Cauza probabilă a incendiului a fost explozia unei butelii de oxigen.
27 februarie 2021, Ucraina. Cel puțin o persoană a fost ucisă în incendiul declanșat de explozia instalației de oxigen în secția COVID a unui spital din Cernăuți, Ucraina.
4 februarie 2021, Ucraina. Un incendiu izbucnit la un spital care trata pacienți COVID din Zaporojie a ucis patru pacienți, potrivit autorităților citate de Radio Europa Liberă.
26 decembrie 2020, Egipt. Cel puțin șapte persoane au murit într-un spital privat care trata pacienți COVID în El Obour, la marginea orașului egiptean Cairo. Primele informații relatau că incendiul ar fi fost provocat de o defecțiune la instalația electrică.
19 decembrie 2020, Turcia. Cel puțin 12 persoane au murit într-un incendiu izbucnit în secția de Terapie Intensivă a unui spital din Gaziantep, Turcia. Incendiul a fost cauzat de explozia unui ventilator de oxigen, potrivit site-ulu local aa.com.tr.
27 noiembrie 2020, India. Un incendiu izbucnit într-o secție de Terapie Intensivă a unui spital din statul Gujarat, India, a ucis 5 pacienți COVID.
28 octombrie 2020, Brazilia. Un incendiu izbucnit într-unul dintre principalele spitale ale orașului Rio de Janeiro a ucis două paciente COVID.
9 august, India. Cel puțin 11 persoane au murit într-un incediu care a izbucnit într-un spital COVID din Vijayawada, India, care funcționa în spațiul unui hotel. De vină pare să fi fost un scurtcircuit.
6 august 2020, India. Opt pacienți au murit într-un incendiu care a izbucnit la un spital COVID din Ahmedabad, India. Toate victimele erau pacienți ai secției de Terapiei Intensivă, potrivit site-ului Indiatoday.
29 iunie 2020, Egipt. Șapte persoane au murit într-un incendiu izbucnit la un spital de izolare din Alexandria, Egipt. Potrivit site-ului Egipttoday, incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit.
27 mai 2020, Bangladesh. 5 persoane au murit după un incendiu petrecut într-un spital COVID-19 din Dhaka, transmitea Reuters.
12 mai 2020, Rusia. 5 pacienți intubați au murit după un incendiu în secția ATI, la Spitalul Sf. Gheorghe din St. Petersburg, Rusia.
9 mai 2020, Rusia. Un bărbat a murit după un incendiu într-un spital din Moscova. RIA Novosti a aflat, informa Reuters, că incendiul a izbucnit într-un salon în care se afla un singur pacient, care a decedat.