„România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. (…) Alăturarea la această alianţă va susţine România în implementarea obiectivelor ambiţioase privind energia solară incluse în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice. Până în 2030, România îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile”, a spus Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului care a marcat intrarea României în Alianţa Solară Internaţională, organizat la Dubai.
Potrivit președintelui României, acest angajament „este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară şi va contribui la implementarea Acordului de la Paris”.
„Cetăţenii României sunt deschişi şi susţin noile tehnologii de generare a electricităţii. Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică”, a afirmat Klaus Iohannis.
În plus, România găzduieşte la Constanţa cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est, a dezvăluit șeful statului.
Acest centru a pregătit deja mii de tehnicieni din România şi din străinătate, care în prezent lucrează în industriile eoliană şi solară.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.
Ce este Alianța Solară Internațională
Alianța Solară Internațională (International Solar Alliance, ISA) este o organizație care își propune să promoveze și să extindă tehnologiile pentru obținerea energiei fotovoltaice. Scopul organizației, întemeiate în 2015 de India și Franța, într-o încercare de a implementa Acordul de la Paris, este de a ajuta țările membre să reducă semnificativ emisiile de dioxid de carbon, prin utilizarea energiei solare.
În prezent, 122 de state sunt membre ale Alianței Solare Internaționale, printre care Statele Unite, Japonia, Franța, Brazilia, Argentina și Chile.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 12.12.2023, 12:20
Iohanusssss dispareti cu toti,sunteti toti niste paraziti care traiti din munca oamenilor