Romania ar putea fi una din locatiile favorite pentru amplasarea unei baze a scutului antiracheta american, dupa modelul celor din Alaska si California, care ar proteja atat Europa, cat si estul Statelor Unite, afirma The Washington Times, in editia sa electronica de marti.

Tarile preferate de autoritatile americane pentru a amplasa o astfel de baza sunt Polonia, Cehia, Ungaria si Romania. O baza antiracheta amplasata in aceasta regiune ar oferi protectie impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune lansate impotriva Americii de Nord si a celor cu raza medie de actiune care ar avea ca tinta Europa, transmite Mediafax.

Agentia care coordoneaza proiectul (Missile Defense Agency, MDA) ar dori ca noua baza sa fie construita in 2008, dar bugetul de care beneficiaza nu permite acest lucru. Oficiali de la Casa Alba incearca sa includa fondurile necesare in bugetul pe anul 2007, pentru ca baza sa poata fi construita inainte de incheierea mandatului presedintelui George W. Bush.

Potrivit cotidianului american, amplasarea bazei antiracheta in Polonia ar reprezenta un avantaj politic si militar. Polonia are un nou guvern proamerican si este pe cale sa se afirme ca un important membru al Noii Europe. Amplasarea bazei in aceasta tara ar consolida alianta militara a Statelor Unite cu Polonia si ar reprezenta un pas inainte in directia crearii unui mecanism global de aparare antiracheta.

Moscova se teme insa ca o baza a scutului antiracheta pe teritoriul acestei tari ar putea fi folosita impotriva sa. O eventuala baza in Polonia ar avea insa strict obiective de aparare, precizeaza Washington Times.

Actualele baze din cadrul scutului antiracheta protejeaza vestul Statelor Unite si interesele americane si ale aliatilor din Pacific, insa estul SUA ramane vulnerabil, in conditiile in care Washington si New York, vizate de atacurile al-Qaida, se afla pe coasta de est.

 
 

Urmărește-ne pe Google News