„Vom propune un cadru legislativ care va obliga fiecare ţară să-şi asigure rezervele de gaz la nivel de 90% înainte de 1 noiembrie, pentru a fi mai rezilienţi în caz de evoluţii geopolitice sau de ierni aspre”, a anunţat Sefcovic, după o reuniune a miniştrilor afacerilor europene, potrivit AFP, preluat de Agerpres. Măsura ar urma să se aplice începând de anii viitori, în timp ce cota propusă pentru 2022 ar urma să fie de 80%.
Măsura întruneşte un consens larg în UE, dar „dezbaterile vor continua pentru a avea reguli uniforme şi consolidate de stocare”, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Propunerea Comisiei Europene, care prevede controale regulate ale rezervelor, va fi prezentată miercuri, 23 martie, apoi înaintată statelor şi Parlamentului European. Aceasta se înscrie în obiectivul UE de a reduce încă din acest an achiziţiile de gaz rusesc, de care e foarte dependentă.
În prezent, stocul de gaz al Europei este de 30%, comparativ cu aproximativ 40% în urmă cu un an. Totodată, Rusia este acum cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.
În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”. România importă aproximativ 20% din necesarul său de gaz.
Foto: Profimedia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro