La începutul acestei luni, CE a prezentat, pentru prima dată în istorie, propunerea sa pentru noul buget pe termen lung al UE, atât în prețurile curente, cât și în prețurile constante din 2018. Marți, Comisia a publicat toate cifrele relevante pentru diversele programe de cheltuieli, atât în prețurile curente, cât și în prețurile constante din 2018, scrie Agerpres.
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan notează că această sumă reprezintă o creștere de 8% a fondurilor europene de coeziune pentru România, fiind cea mai mare creștere procentuală a fondurilor europene dintre toate statelele membre.
Conform acestor propuneri, vor fi majorate fondurile de coeziune pentru Italia și alte state membre din sudul continentului afectate de crizza economică.
Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, primul după Brexit, ar urma să crească până la 1.100 miliarde de euro, de la 1.000 de miliarde de euro în actuala perioadă de șapte ani. Propunerile Comisiei vizează alocarea unor resurse mai mari pentru cercetare, securitate și economie digitală precum și limitarea fondurilor pentru regiunile mai sărace și fermieri.
„Propunem o politică de coeziune pentru toate regiunile, care să nu lase pe nimeni în urmă. Am îmbunătăţit flexibilitatea acestei politici pentru a o adapta la noile priorităţi şi pentru a spori protecţia cetăţenilor UE. Am simplificat, de asemenea, normele, iar acest lucru va fi în beneficiul tuturor, de la întreprinderile mici la antreprenori şi la şcoli şi spitale, care vor putea obţine fonduri mai uşor”, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.
CITEȘTE ȘI: Euronews scrie despre fuga lui Radu Mazăre în Madagascar. „Românul care caută azil în Africa”