Romania se pregateste, la fel ca celelalte state ale lumii, sa preintampine o eventuala pandemie de gripa aviara. Epidemiologii de la Institutul Cantacuzino fac deja cercetari in vederea producerii vaccinului impotriva gripei aviare, iar Ministerul Sanatatii intentioneaza sa creasca numarul epidemiologilor si sa refaca stocul de urgenta.

O epidemie de gripa aviara de mare amploare ar face ravagii in intreaga lume: 140 de milioane de morti si o paguba de 4.400 de miliarde de dolari. Pericolul prezentat de temutul virus H5N1 pune si autoritatile romane pe jar. Astfel, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, zilele trecute, ca Institutul Cantacuzino, in colaborare cu epidemiologii maghiari, ar putea incepe sa produca, de anul viitor, vaccinul impotriva gripei aviare. Prin urmare, Nicolaescu a afirmat ca intentioneaza sa reabiliteze si sa dezvolte Institutul Cantacuzino, cerand deja expertilor finalizarea, pana la 15 aprilie, a unui studiu de fezabilitate privind costurile necesare modernizarii si dotarii la standarde a acestei unitati. Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), Romania ar putea produce aproximativ 4 – 5 milioane de doze de vaccin.

La randul sau, directorul Institutului Cantacuzino, dr. Radu Dorel Lucian, ne-a declarat ca deocamdata specialistii lucreaza la adjuvantul (n.r. – o substanta care faciliteaza prelucrarea, fara a influenta semnificativ caracterul sau proprietatile produsului finit) care va fi utilizat la realizarea vaccinului si care il va face pe acesta imunogen (n.r. – care da imunitate). “Pentru a realiza acest vaccin,  Institutul are nevoie insa de o prima investitie in valoare de opt milioane de euro”, a adaugat dr. Radu Dorel Lucian.

In acelasi context, MS intentioneaza sa creasca, in acest an, numarul rezidentilor epidemiologi. De asemenea, urmareste refacerea stocului de urgenta prin achizitionarea  unui milion de doze de medicamente antivirale, patru milioane de doze de vaccin gripal si a unui numar suficient de masti si materiale dezinfectante, necesare unei eventuale pandemii.

Pandemia ar ucide pana la 142 de milioane de oameni

Un raport realizat de Institutul “Lowy” pentru Politici Internationale din Australia, despre efectele macroeconomice ale pandemiei de gripa aviara, prezinta trei scenarii posibile: usor, sever si ultra. In cazul scenarului “ultra”, efectul ar fi moartea a circa 142,2 milioane de oameni si scaderea cu 50% a economiilor tarilor in curs de dezvoltare. O epidemie “severa” ar face 50 de milioane de morti in intreaga lume, iar o epidemie “usoara” s-ar putea solda cu moartea a 1,4 milioane de persoane si ar costa 0,8% din produsul intern cumulat la nivel global.

 
 

Urmărește-ne pe Google News