Raportul pe anul 2018 tocmai a fost publicat de Transparency International, inclusiv cu scorul României. Am obţinut, potrivit afaceriştilor şi experţilor, 47 de puncte. În scădere faţă de ultimii doi ani, când scorul ţării noastre a fost de 48. Acum suntem pe locul 61 în lume, în compania unor state precum Cuba, Malaezia, Vanuatu şi Arabia Saudită, dar şi lângă vecinii unguri.

Topul este condus de Danemarca, Noua Zeelandă şi Finlanda.

Scorul României, de 48, faţă de cel al Finlandei, de exemplu, de 85, este mic? Este mare? Am vorbit cu reprezentanţi ai Puterii şi ai Opoziţiei, să vedem ce părere au despre cum este văzută România.

„România nu este mai coruptă decât alte țări”

Deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele comisiei care a modificat legile din domeniul Justiţiei, a declarat, pentru Libertatea, că el nu crede că rezultatele acestui raport reflectă realitatea. Nu a vrut, însă, să ofere şi explicaţii.

„Nu aş putea detalia, pentru că nu ştiu cum au făcut, dar în niciun caz România nu este mai coruptă decât alte ţări”, a spus el.

L-am întrebat cum de crede că studiul este greşit, dacă nu ştie cum a fost realizat. Florin Iordache a spus că asta este „convingerea” lui.

„România nu e mai coruptă decât oricare altă ţară din UE”, a insistat deputatul.

Nu e mai coruptă nici decât Finlanda, care se află la capătul opus al acestui clasament, afirmă el, în ciuda a ceea ce spus experţii şi oamenii de afaceri.

„Ce experţi, domnule? Nu ştiu ce experţi. Vin o grămadă de experţi şi ne dau sfaturi, dar România nu e mai coruptă decât orice altă ţară sau orice alt sistem juridic din Europa. Eu m-am săturat de experţi şi aşa-zişi specialişti, care ne dau nouă sfaturi”, a susţinut Florin Iordache.

Deputatul PSD Florin Iordache

„Lumea e cu fundul în sus la noi”

Explicaţiile lui Florin Iordache, despre cum România stă la fel de bine ca Finlanda, nu sunt acceptate de Opoziţie.

„E evident că în unele ţări percepţia este că sistemul funcţionează fără să fie nevoie să dai «atenţii» la tot pasul”, spune deputatul USR Claudiu Năsui. El a declarat, pentru Libertatea, că în ultimii doi ani s-au înregistrat regrese în lupta împotriva corupţiei, iar acest lucru se vede şi în studiul Transparency.

Deputatul USR Claudiu Năsui

„E mai mult decât ce se zice, că România e coruptă. Acum se zice că România e condusă de corupţi şi că face paşi activi ca aceştia să scape. Deci, eu zic că e chiar mai rău decât că există corupţie”, afirmă el.

La corupţia de la nivel înalt se adaugă şi problemele de la nivelul administraţiei locale, este de părere deputatul.

„De fiecare dată când un antreprenor vrea să muncească, vrea să facă ceva productiv, are nevoie totuşi de semnătura unei persoane neproductive”, spune el.

Claudiu Năsui mai are un mesaj pentru reprezentanţii Puterii: ei setează agenda, iar în ultimii doi ani, ei au fost cei care s-au concentrat aproape numai pe problemele din Justiţie.

„Chiar mă mir că nu am căzut mai mult, având în vedere ce s-a întâmplat”, concluzionează el.

Citeşte şi: VIDEO-CORESPONDENŢĂ | „România din Antarctica”. Ce caută trei români la Polul Sud

Urmărește-ne pe Google News