România, 2018
- 26.035 gospodării sub 500 m distanţă faţă de reţeau de distribuţie a operatorilor
- 19.062 gospodării între 500-2000 m distanţă faţă de reţeaua de distribuţie
- 7.136 gospodării izolate, aflate la peste 2 km distanţă de reţeaua de distribuţie
Sursa: Ministerul Energiei, date colectate de la Consilii Judeţene şi Prefecturi în februarie 2018
Cornel Olar, deputat PNL de Alba, a vrut să ştie de ce oamenii care l-au ales “nu se bucură de beneficiile curentului electric”. Şi a cerut numărul de gospodării neelectrificate din toată România. Ministerul Energiei i-a răspuns acum câteva zile, pe 25 iunie. Iar răspunsul e rușinos: România are 52.233 de gospodării fără curent!
Şocant este faptul că jumătate dintre ele sunt la doi paşi de reţea. Așadar, nu izolarea geografică este de vină că ei trăiesc cum se trăia cu câteva sute de ani în urmă. Din totalul de 52.233 de gospodării lipsite de curent, doar puțin peste 7.000 se află în sate izolate.
EXEMPLE
12 ani de speranţă degeaba
Satul Pleşi, Judeţul Alba. Aici, peste 100 de gospodării nu au curent electric. În urmă cu 12 ani, oamenii au început să spere că vor avea lumină și viața li se va schimba. În 2006, când în zonă s-au început lucrările pentru extinderea reţelei, localnicii au crezut că vine soarele și pe strada lor. Dar nu a fost aşa. Proiectul a acoperit doar o localitate şi jumătate din comună. Apoi, nu mai fost fonduri…
“Ar mai fi vreo 10 kilometri de reţea de pus. De atunci, a rămas totul mort. În fiecare an le dăm situaţia cu asta. Au venit şi au măsurat în vreo două locuri. Am zis că îi ajutăm şi noi, pentru că avem topometrist la primărie”, spune Nicolae Morar, primarul comunei Săsciori din Alba Iulia, unde trăiesc 5.000 de oameni.
Practic, localnicii vor să se organizeze singuri. “Oamenii spun că dacă reţeaua ajunge la drumul principal, vor pune mână de la mână şi vor trage mai departe. E o cheltuială pentru fiecare om. Se grupează câte trei patru gospodării şi duc curentul. Oamenii au apă curentă, prin cădere, că e zonă de munte, dar nu au lumină”, încheie Nicolae Morar
Ministerul invocă eficienţa!
Când Ministerul Energiei a răspuns deputatului Cornel Olar, câteva cuvinte au atras atenţia. “Aceste investiţii, deşi necesare, nu demonstrează criteriul de eficienţă, respectiv, nu aduc beneficii operatorului de distribuţie”, spune ministerul. Eficienţa care ţine satele în întuneric…
Alt caz.
Mii de case fără lumină la doi paşi de poalele Tâmpei!
La câţiva kilometri de oraşul Braşov se află 612 case care, oficial, nu au curent. Oficial, pentru că, susţin unii localnici, unii dintre ei fură curent!
Tot lângă Braşov, la Hărman, sunt 1.000 de gospodării fără electricitate. Viceprimarul comunei, Onoriu Velican, spune că firmele responsabile le-au dat pur şi simplu ţeapă.
“Sunt mai multe zone în care s-au aprobat Planurile Urbanistice Zonale (PUZ), s-au construit case şi nu au curent electric. În momentul în care s-au aprobat PUZ-urile, investitorul şi-a asumat că el va aduce apă, canalizare şi curent. Oamenii au dat banii. Unii au cumpărat utilitățile cu ultimii bani pe care îi aveau, alţii, prin intermediari. Nişte firme care au fost mai isteţe au vândut terenuri, iar o parte din ei au plecat şi şi-au lăsat pe oameni fără curent”.
În statistica pusă la dispoziţie de prefectura Braşov apar, în total, 3.885 de gospodării neelectrificate.
Un oraş întunecat
Numărul de gospodării nelectrificate din toată țara “populează” un oraş cât Deva, Bârlad sau Zalău. Aceasta este România în 2018. O țară cu cel mai “tare” internet din Europa, dar care are un oraş întreg – cu străzi, oameni şi case – în întuneric…
Cât de sigure sunt cardurile contactless. Pot fi ”citite” cu un telefon mobil, dar le puteți apăra cu o carcasă de aluminiu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro