2.500.000 de tone de minereu la Cupru Min

Asta înseamnă că în zăcământul societăţii Cupru Min se găsesc aproximativ 3.600.000 de tone de cupru curat, din care se pot extrage efectiv, eliminând pierderile tehnologice, 2.500.000 de tone. Adăugând aici restul de 40% de minereu, din celelalte zăcăminte ale ţării, ne-ar rezulta o cantitate de aproximativ 3.500.000 tone de metal roşu. “Ţinând cont de faptul că preţul cuprului este acum de 5.700 de euro pe tonă, ar rezulta că România are zăcăminte de cupru în valoare de 19 miliarde de euro, dar nu pentru români. Altfel spus, tradiţia naţională în extracţia şi prelucrarea neferoaselor a fost distrusă cu bună ştiinţă”, ne-a mai precizat Florea Neagu.

Scandal la Guvern pe marginea Cupru Min

Purtătorul de cuvânt la Guvernului, Dan Suciu, a ţinut să precizeze oficial ieri că premierul Mihai Răzvan Ungureanu nu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu ambasadorul Canadei în privinţa privatizării Cupru Min. Dan Suciu a infirmat astfel informaţia conform căreia s-ar fi încercat în acest fel un lobby de împăcare a Executivului cu firma canadiană Roman Copper, care a pierdut sâmbătă tranzacţia de preluare a Cupru Min din cauză că nu a depus garanţia de mediu de 32,27 milioane de euro. Dan Suciu a specificat că ambasadorul a purtat o discuţie doar cu Andreea Paul Vass, consilierul premierului Ungureanu pe probleme economice.

Fostele «zăcăminte epuizate» s-au reîmprospătat anul acesta

“După 1990, zăcămintele de metale neferoase din România au fost considerate epuizate, în special cele de aur şi cupru, iar minele au fost închise. De asemenea, fabricile de prelucrare a minereului au fost vândute, apoi au dat faliment. Iată însă că acum, aceleaşi zăcăminte epuizate s-au reîmprospătat miraculos anul acesta şi au fost scoase la vânzare, iar cantităţile de minereu vehiculate sunt astronomice. Doar că preţul plătit de firmele particulare care au câştigat sau sunt pe cale de a câştiga aceste exploatări sunt minuscule. Un zăcământ cu valoarea de 14 miliarde de euro a fost dat contra sumei de 200 de milioane de euro – mă refer la Roşia Poieni. În ţara noastră, mineritul, cu o tradiţie veche, a fost distrus în mod voit, e evident, acesta e motivul pentru care nu ne extragem singuri bogăţiile”, ne-a explicat ing. dr. Florea Neagu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News