Libertatea a întrebat Ministerul Afacerilor Interne despre flota aviatică pe care țara noastră o deține în acest moment pentru stingerea unor incendii de vegetație. Răspunsurile au venit sub semnătura șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat. 

Sistemul Bambi Bucket poate transporta 3 tone de apă

Elicopter din dotarea IGAv și sistemul Bambi Bucket, cu capacitate de umplere de 3 tone | Foto: Facebook Forțele Aeriene Române

Acesta a explicat că „la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv la Inspectoratul General de Aviație al MAI, aflat în coordonarea DSU, misiunile de stingere a incendiilor de vegetație și de fond forestier se realizează cu elicoptere aflate în dotarea IGAv (Inspectoratul General de Aviație al MAI – n.r.) care au atașate un sistem individual denumit Bambi Bucket, cu capacitate de umplere de 3 tone”. Sistemul a fost folosit pe teritoriul țării noastre începând din 2016.

În plus, în urmă cu două săptămâni, ca urmare a unei hotărâri emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, o aeronavă C-27J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, a efectuat o misiune în Macedonia de Nord pentru a acționa în sprijinul forțelor de intervenție din această țară, afectată de incendiile de pădure.

Aeronava C-27J Spartan, capacitate de 5-6 tone de apă

Despre acest subiect, Arafat a precizat că „aeronava C-27J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române, are o capacitate de a transporta 5.000 – 6.000 de litri de apă (5-6 containere), la fiecare trecere. Odată cu fiecare trecere prin zona afectată, aeronava se reîntoarce la sol pentru a alimenta fiecare cutie”.

Pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române, misiunea din Macedonia de Nord a fost a doua la nivel internațional, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia.

Aeronava C-27J Spartan care a acționat în Macedonia de Nord a fost folosită inclusiv în România, din 2017 și până în prezent. A ajutat la stingerea a două incendii de pădure: unul în zona localității Șvinița, din județul Mehedinți, și cel de-al doilea în zona Buceș, munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara.

România nu are avioane-cisternă sau amfibii

Reprezentanții MAI au fost întrebați dacă România deține avioane-cisternă sau avioane amfibii, precum cele din Grecia.

„În acest moment, la nivelul MAI, nu se regăsesc aceste avioane, ci elicoptere cu dotarea Bambi Bucket. Dată fiind poziționarea geografică a țării noastre și prezența fondului forestier în centrul țării, de-a lungul arcului carpatic, inclusiv în nordul țării, resursele aero existente cu posibilitatea de transport cutii sau alimentare din lacuri cu Bambi Bucket sunt mai eficiente în limitarea propagării incendiilor de vegetație din România decât în cazul aeronavelor care «se alimentează» cu apă din mers, deasupra unei mări sau ocean”, a mai arătat Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News